Ileana Filip are 74 de ani şi suferă de diabet de mai bine de 20 de ani. Până acum, a reuşit să ţină boala sub control, dar chiar așa, au apărut complicații. Are neuropatie diabetică în stadiu avansat. Singura soluție este fiind operaţia, tocmai pentru că nu s-a prezentat la medic de la primele simptome. ”Am arsurile şi înţepăturile astea, şi sub talpă tot e ţeapăn, ca nucile... nu le-am simţit, şi mă dor, mai ales unghiile astea mari. Mi-au spus că... operaţie, mi-au făcut testele alea şi mi-au explicat ce trebuie să fac, acum să vedem ce-o fi”, spune Ileana Filip.
Medicii o vor opera, însă şansele ca piciorul să se recupereze complet sunt minime. Tocmai pentru a evita astfel de situații, cadrele medicale din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară au demarat o campanie de testare gratuită, în rândul bolnavilor de diabet care prezintă risc să dezvolte această complicație.”Vine în sprijinul pacienţilor cu diabet zaharat şi polineuropatie diabetică, screening-ul va fi pe o perioadă de două-trei luni, timp în care putem evalua orice pacient din ţară care ni se adresează”, afirmă Sorin Barac, medic specialist în microchirurgie, Clinica de Chirurgie Vasculară, de la Spitalul Judeţean Timişoara.
Pacienţii vor fi testaţi cu două aparate performante, care depistează cât de avansată este neuropatia diabetică: ”Dacă aplicăm o presiune pe suprafaţa pielii, în această zonă, putem şti că nervul median de la nivelul mâinii este comprimat”.
O testare la un singur pacient durează aproximativ o oră, după care se poate stabili cu uşurinţă un diagnostic. ”Când nu simţiţi deloc vibraţia, îmi răspundeţi cu nu. Rezultatul, la finalul testului, va arăta gradul de neuropatie”.
Medicii vor munci voluntar, fiecare câte două ore pe zi. În România, campaniile de prevenire nu sunt bugetate. Iniţiatorii acţiunii speră însă ca pacienţii să conştientizeze că trebuie să se prezinte la spital. ”Cu educaţia pacienţilor şi cu stabilirea măsurilor corecte de prevenţie, identificarea exactă când apar primele semne de boală, noi putem să salvăm peste 90% din aceste amputaţii”, precizează Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.
Peste 30% din populaţia ţării noastre suferă de diabet. O treime dintre aceşti pacienţi dezvoltă complicaţii şi doar câteva sute de persoane se prezintă anual la medic, în timp util.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche