Testări gratuite pentru bolnavii de diabet

Data publicării:
ionac prima

Ileana Filip are 74 de ani şi suferă de diabet de mai bine de 20 de ani. Până acum, a reuşit să ţină boala sub control, dar chiar așa, au apărut complicații. Are neuropatie diabetică în stadiu avansat. Singura soluție este fiind operaţia, tocmai pentru că nu s-a prezentat la medic de la primele simptome. ”Am arsurile şi înţepăturile astea, şi sub talpă tot e ţeapăn, ca nucile... nu le-am simţit, şi mă dor, mai ales unghiile astea mari. Mi-au spus că... operaţie, mi-au făcut testele alea şi mi-au explicat ce trebuie să fac, acum să vedem ce-o fi”, spune Ileana Filip.

Medicii o vor opera, însă şansele ca piciorul să se recupereze complet sunt minime. Tocmai pentru a evita astfel de situații, cadrele medicale din cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară au demarat o campanie de testare gratuită, în rândul bolnavilor de diabet care prezintă risc să dezvolte această complicație.”Vine în sprijinul pacienţilor cu diabet zaharat şi polineuropatie diabetică, screening-ul va fi pe o perioadă de două-trei luni, timp în care putem evalua orice pacient din ţară care ni se adresează”, afirmă Sorin Barac, medic specialist în microchirurgie, Clinica de Chirurgie Vasculară, de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Pacienţii vor fi testaţi cu două aparate performante, care depistează cât de avansată este neuropatia diabetică: ”Dacă aplicăm o presiune pe suprafaţa pielii, în această zonă, putem şti că nervul median de la nivelul mâinii este comprimat”.

O testare la un singur pacient durează aproximativ o oră, după care se poate stabili cu uşurinţă un diagnostic. ”Când nu simţiţi deloc vibraţia, îmi răspundeţi cu nu. Rezultatul, la finalul testului, va arăta gradul de neuropatie”.

Medicii vor munci voluntar, fiecare câte două ore pe zi. În România, campaniile de prevenire nu sunt bugetate. Iniţiatorii acţiunii speră însă ca pacienţii să conştientizeze că trebuie să se prezinte la spital. ”Cu educaţia pacienţilor şi cu stabilirea măsurilor corecte de prevenţie, identificarea exactă când apar primele semne de boală, noi putem să salvăm peste 90% din aceste amputaţii”, precizează Mihai Ionac, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.

Peste 30% din populaţia ţării noastre suferă de diabet. O treime dintre aceşti pacienţi dezvoltă complicaţii şi doar câteva sute de persoane se prezintă anual la medic, în timp util.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...