Şcoala nr. 9 din Timişoara a fost reabilitată din bugetul local în urmă cu trei ani. 200 000 de euro a investit primăria în clădire: au fost amenajate un cabinet de informatică, un cabinet psihopedagogic şi un laborator de fizică. De toate dotarile va beneficia acum Mitropolia Banatului care a primit spaţiul gratuit.
"Nu aveam alte alte posibilităţi să sprijinim această şcoală a Mitropoliei, decât în acea clădire. Acea şcoală stă de trei ani, cu lacătul pe uşi, total nefolosită, deşi s-a învestit destul de mult în perioada precedentei administraţii", declară Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Şi Inspectoratul Şcolar Timiş a cerut, în urmă cu câteva luni, spaţiul de pe bd. Liviu Rebreanu. Primăria a refuzat pe motiv că ISJ-ul este în subordinea Ministerul Educaţiei şi nu este de datoria municipalităţii să rezolve problema locativă.
"Patrimoniul unităţilor de învăţământ, deci şi clădirea respectivă, patrimoniul este proprietatea consiliului local. Consiliul local o foloseşte după cum crede de cuviinţă", spune Cornel Petroman, inspector şcolar general Timiş.
De altfel, nici Mitropolia Banatului nu se află în subordinea primăriei şi nu plăteşte nicio taxă la bugetul local. Cu toate acestea, aici se vor muta Şcoala Primară "Sf. Antim Ivireanul" şi Grădiniţa Troiţa. Ambele funcţionează în acest moment în alte locuri şi percep taxe anuale de 6000, respectiv 7000 de lei. În faţa camerelor de filmat, reprezentanţii Mitropoliei nu au dorit să ofere prea multe explicaţii.
În luna martie, administraţia locală a mai donat Mitropoliei un alt spaţiu din oraş, pentru comerţul bisericesc.
Un alt spaţiu pe care Primăria Timişoara l-a oferit gratuit pe o perioadă de cinci ani Mitropoliei Banatului este unul de 170 de metri pătraţi, unde Mitropolia intenţionează să amenajeze un magazin de obiecte bisericeşti. De-a lungul anilor, multe alte spaţii au ajuns, în mod gratuit, în administrarea Mitropoliei Banatului. Chiar şi reprezentanţii Primăriei recunosc că cerinţele reprezentanţilor Bisericii ar trebui să se oprească.
Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei: "La nesfârşit nu, nu se poate merge. După părerea mea, ce a fost de dat s-a cam dat şi trebuie să căutăm să gospodărim în favoarea Primăriei şi a timişorenilor terenurile şi ce mai avem disponibil".
Mitropolia Banatului mai are in subordine şi o fabrică de lumânări, librării, magazine de comercializare a produselor bisericeşti şi o croitorie. Pentru niciuna dintre aceste afaceri nu sunt platite taxe catre stat.
reporter: Adina Iriza
operator: George Ştefăniţă
editor web: Răzvan Bulacu