Preluarea atribuțiilor de către unul dintre cei 2 viceprimari și organizarea de alegeri anticipate - asta urmează să se întâmple la Deva, după ce primarul a fost încarcerat. Mircia Muntean a fost condamnat la 6 ani de închisoare în urma cumulării a 2 pedepse. După ce administrația locală și prefectura Hunedoara vor primi adresele oficiale din partea instanței de judecată, atribuțiile de primar vor fi preluate de unul dintre subalternii săi, ales prin vot secret de consilierii locali. Vestea că primarul Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare nu i-a luat prin surprindere locuitorii orașului. Unii dintre ei cred că edilul ar mai merita să revină în fruntea primăriei, alții spun că Deva nu ar trebui să mai fie condusă de oameni cu probleme penale. În vara anului trecut, Mircia Muntean a fost ales din nou primar, pentru al cincilea mandat.
"Eu sunt pentru corectitudine, adevăr și respectarea legii. Sunt pentru oameni de probitate morală absolută."
"Ați mai avea încredere să votați la conducerea primăriei o persoană cu probleme penale? Păi cred că nu, în mod normal eu zic că nu."
"Ați mai avea vreodată încredere în el dacă ar mai candida? Parțial da."
Autoritățile locale și județene au demarat deja procedurile oficiale. La Deva, trebuie să ajungă documentele de la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanța care a pronunțat sentința de condamnare. Apoi, într-o ședință de îndată, consilierii locali vor delega, prin vot secret, atribuțiile primarului unuia dintre cei doi viceprimari.
"Voi redacta un referat care va avea la bază această hotărâre judecătorească și care va sta la baza emiterii ordinului prefectului pentru constatarea încetării mandatului de primar înainte de termen", spune Laura Sârbu, secretar general Primăria Deva.
Instituția prefectului va fi apoi cea care va anunța executivul despre necesitatea orgănizării unor alegeri anticipate în Deva.
"Acest atribut aparține guvernului României, după ce noi vom informa care este situația la nivelul UAT Deva, într-o hotărâre de guvern se va stipula acest lucru nu este un termen limită, dar asta trebuie făcut cu celeritate pentru că trebuie asigurată funcționalitatea", explică Fabius Kiszely, prefectul Hunedoarei.
Condamnarea la 6 ani de închisoare provine din cumulare a două pedepse: una de 4 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, din 2013, și alta de 2 ani cu executare, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, din 2016.