Până acum, timișorenii care stau în apropierea fabricii de anvelope de lângă Pădurea Verde, se gândeau de două ori înainte să deschidă geamul:
”Pe la vreo 3-4 noapte se simte mirosul. Ai dulce în gură și apoi ai și o stare de leșin. Păi numai de la fumul ăla”,
”În special când plouă miroase foarte tare. Mirosul, mirosul de cauciuc, mai ales când ies de la lucru oamenii și hainele miros”.
”Miros de cauciuc, de ars. Geamurile se înnegresc, trebuie să speli geamurile la o săptămână, mai ales că stau la primul bloc, deci chiar aproape. Deci chiar nu e ok”.
Numeroasele plângeri ale oamenilor, venite de-a lungul anilor i-a făcut pe mai marii companiei din domeniul automotive să ia măsuri. Două utilaje au fost amplasate în incinta fabricii, iar scopul lor este reducerea mirosului emanat în procesul de producție al anvelopelor.
”Investiția este de 10,5 milioane de euro, în două unități de reducere a mirosului, două echipamente. Se axează pe aria noastră de mixare, unde se face amestecul materiei prime, cauciucul natural și uleiurile naturale. Cealaltă investiție este în zona de vulcanizare”, explică Anca Fiat, responsabil PR al companiei de anvelope.
”Aparatul care va neutraliza mirosul din jurul fabricii de anvelope va funcționa la cote maxime în luna noiembrie a acestui an. Potrivit testelor de specialitate, mirosul de cauciuc va fi redus cu până la 90%”, precizează Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.
”Una peste alta, specialiștii noștri au măsurat că mirosul emis de fabrica noastră se resimte la o distanță de 1,5 kilometri, deci mult mai puțin decât cred oamenii că s-ar putea simți oriunde în Timișoara. Cu noua tehnologie vom reduce inclusiv această distanță”, susține Klaus Ohlwein, directorul general al companiei de anvelope.
Fabrica de anvelope din Timișoara împlinește anul acesta 15 ani de activitate și are aproximativ 2.300 de angajați.
Acuzaţii urât mirositoare la adresa celei mai mari fabrici de anvelope din vestul ţării
Reporter: Raluca Popa
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche