Iasmina are 25 de ani şi 79 de kilograme. Timp de şase luni a fost supravegheată cu ajutorul unui soft special, care face o radiografie a organismului şi stabileşte ţintele ce trebuie atinse pentru o greutate normală: "Trebuie să ajungă la 64 de kilograme, sa scadă în greutate 14,5, şi totul din grăsime".
Totul începe cu o analiză cardio-pulmonară la efort. Apoi se prescrie un tratament individual, nu medicamentos, ci pe bază de... sport: "Determinăm mai mulţi parametri, care ne ajută ulterior să stabilim care este condiţia fizică, în ce stare se află organismul".
Cu o mască legată la un calculator este măsurat inclusiv nivelul gazelor respirate. Cât oxigen se consumă şi cât dioxid de carbon este eliminat: "Practic asta preia gazele respirate din masca asta, le introduce în aparat şi le analizeză".
Pe baza rezultatelor, pacientul află ce trebuie să facă exact ca să slăbească sănătos: antrenament de trei ori pe săptămână şi 10.000 de paşi în zilele în care nu ajunge la sala de sport. ”După șase luni am slabit în jur de 5 kilograme. Făceam antrenamente cardio, alergam pe bandă, pe bicicletă, pe steper şi alte exerciţii de tonifiere a musculaturii”, ne spune Iasmina.
Şi alimentaţia este importantă. Secretul nu stă, însă, în abţinerea de la mâncare, ci în consumarea ei, dar în cantităţi mici. 70 de persoane care au participat la acest experiment au slăbit, în șase luni, între 6 şi 8 kilograme.
Tehnologia avansată, unică în ţara noastră, şi rezultatele bune le-au adus cercetătorilor de la Universitatea de Vest recunoaşterea Societății Europene de Nutriție de la Nice. "Am demonstrat că acești subiecți, care sunt mai antrenați, chiar dacă nu le-a crescut masa musculară, ei consumă mai multe calorii atunci când stau", afirmă Claudiu Avram, cercetător, de la Universitatea de Vest.
Statisticile arată că România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul persoanelor obeze.
reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche