Aceasta este o fostă fabrică lăsată în paragină. Clădirea se degradează pe zi ce trece şi riscă să se prăbuşească în orice moment. Dacă proprietarul nu va lua nicio măsură, peste doi ani riscă să plătească un impozit de cinci ori mai mare decât cel de acum.
”Trebuie să se ia măsuri.Am văzut şi la Parcul Central acolo, Popular, cum era pe vremuri spus, acolo iar o clădire. An de zile, an de zile... până când au început să cadă cărămizile. Este păcat!”, ”Păcat de el că sunt lăsate aşa, nu ştiu cui aparţin. Proprietarii ar trebui să şi le renoveze”, ”Strică faţada oraşului? Păi strică... mai erau şi mai încolo pe stradă. Ar fi bine măcar să le îngrijească cineva”, spun timișorenii.
În oraşul de pe Bega există peste 14.000 de astfel de clădiri, care se degradează pe zi ce trece.
”În Timişoara ne lovim de acest fenomen, în mod clar, şi pe terenuri şi pe clădiri. Sunt foarte multe proprietăţi aflate în paragină, multe dintre ele în zone centrale şi cred că o responsabilizare suplimentară a poprietarilor privaţi este de dorit”, spune Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.
Iar dacă anul trecut propunerea de creştere a taxelor era doar o idee venită din partea edilului din Timişoara, sancţiunile financiare ar putea deveni realitate în următorii doi ani în intreaga ţară. Prin Codul Fiscal, primăriile ar putea avea dreptul de a creşte taxele pentru proprietăţile lăsate să se degradeze.
”Propunerea era de până la de cinci ori. Asta înseamnă că într-o localitate poate să nu crească, în alta, unde primarul consideră că aspectul este destul de degradant şi că loveşte în interesul oraşului, consiliul local să poate să o aplice”, a declarat Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor Publice.
În prezent, în Timişoara proprietarii care nu au grijă de terenuri sau care îşi lasă casele să se dărâme pot fi amendaţi. Sancţiunile ajung până la 2.500 de lei.
Reporter: Corina Sfia / Caterina Ledrer
Operator Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche