Țânțarii, spaima devenilor

Data publicării:
tantari deva

De departe, cele mai enervante insectele sunt țânțarii. Devenii spun că sunt deranjați de ei în special seara. Vulnerabili în fața insectelor sunt mai ales copiii.

De departe, cele mai enervante insectele sunt țânțarii. Devenii spun că sunt deranjați de ei în special seara. Vulnerabili în fața insectelor sunt mai ales copiii.

„Mai ales seara când îi răcoare atunci ne deranjează, acum, după ploile astea care au favorizat înmulțirea lor cred că ar fi cazul să se facă mai des”, spune un devean. 

„Dacă deschid geamurile intră. [Dumneavoastră cât de des credeți că ar trebui făcute aceste campanii?] Cât de des îi nevoie”, spune o locuitoare a municipiului reședință de județ.

Medicii spun că o dată la 3 luni ar trebui făcute în zonele urbane campanii de dezinsecție. Riscul aparției unor boli este favorizat de numărul mare de țânțari. Tot în orașe, campaniile de deratizare ar trebui făcute la fiecare 6 luni, pentru că și rozătoarele pot transmite boli periculoase. În plus, medicii atrag atenția și că în amestecul folosit pentru dezinsecție trebuie introdusă și o substanță împotriva țânțarului tigru, responsabil de răspândirea virusului Zika.

„În Europa a apărut în 7 țări, este adevărat, încă în România nu avem alertă de acest gen, dar, apropiindu-se de și existând în Europa, oricând poate să apară dacă nu există aceste metode de dezinsecție. Insectele și rozătoarele sunt vectori, adică sunt ființe care pot să transmită agenții patogeni, deci bacterii sau virusuri pentru anumite îmbolnăviri”, explică Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

Ultima campanie de dezinsecție în Deva a fost făcută anul trecut. Pentru 2016, fosta conducere a primăriei a organizat însă licitația abia în urmă cu mai puțin de o lună, în  8 iunie. Actuala conducere a administrației locale spune că, din cauza aceste întârzieri, abia acum se întocmește documentația pentru etapele de dezinsecție și deratizare.

„Este în faza de evaluare a licittației, noi am luat niște măsuri de urgență și pe o procedură de urgență sperăm ca în maxim 2-3 zile să putem să facem o deratizare, dezinsecție”, a precizat Sincron: Răzvan Mareș, viceprimar Deva.

Până în luna septembrie, primăria estimează că vor fi făcute 2 dezinsecții aeriene și 3 terestre, precum și 2 campanii de deratizare. Costurile estimative se ridică la peste 800 de mii de lei. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...