Copiii ajung să-şi petreacă vacanţele în alte țări, fie prin tabere organizate direct de profesori sau diferite fundaţii, fie prin intermediul agenţiilor de turism. Iar destinaţia preferată este, în majoritatea cazurilor, litoralul din Grecia, acolo unde o vacanţă de 7 zile costă minimum 200 de euro. Așa este si cazul lui Traute, o elevă de 13 ani din Deva. Pentru 7 zile petrecute în Paralia, părinţii ei au plătit 260 de euro, preţ pentru transport, cazare şi demipensiune.
”Am ales Grecia în primul rând pentru că nu am găsit o tabără la mare în România. Preţurile sunt aproape la fel, condiţiile în Grecia fiind mult mai bune decât la noi pe litoral”, susține Hannelore Petrovai, părinte.
La fel de atractiv este, pentru şcolari, şi litoralul din Bulgaria.
”Avem oferte de tabere în Bulgaria, inclusiv oferte de banchete am avut în primăvară, şi bineînţeles avem şi în România. Dacă cele din Grecia mai sunt cât de cât cerute, cele din România chiar deloc”, afirmă Maria Alionesei, patron al unei agenţii turism.
În tot acest timp, taberele şcolare din judeţ se închid una câte una. Doar două mai funcţionează, la Căprioara şi Costeşti, cu 110 locuri de cazare pe serie. Gradul de ocupare pentru această vară nu depăşeşte însă 50%. Pentru fiecare zi petrecută în una din aceste două tabere, elevii plătesc 72 de lei.
”Nu s-a mai investit în ele şi nu a mai existat nici cerere. Ca atare, ani de zile nefuncţionând, ele sunt şi în momentul de faţă în conservare”, precizează Lorincz Sczel, directorul Direcţiei de Tineret Hunedoara.
”Cu doar 5 ani în urmă, acest loc era animat de sute de copii. Acum doar o piscină goală şi cîteva clădiri părăsite mai amintesc de faptul că aici funcţiona o tabără şcolară”, spune Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Reprezentanţii Direcţiei de Tineret cred că taberele din judeţ pot fi redeschise doar dacă vor fi preluate de primării, care vor putea sa investească sau să atragă fonduri europene pentru renovarea lor.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche