Performanţele pe care le poate atinge supercomputerul Universităţii de Vest au atras cercetători din străinătate la Timişoara. Alexander Agathos a venit din Grecia ca să folosească sistemul de calcul pentru mai multe proiecte de procesare grafică. „Am găsit aici mai mult decât m-aş fi aşteptat. Pot să fac cercetări extreme şi am putut să ţin cursuri la facultate (n.r. Facultatea de Matematică-Informatică). Aici lucrez la calculte de înaltă performanţă şi, în particular, în programarea sistemelor GPU", afirmă Alexander Agathos, cercetător.
Supercalculatorul poate poate realiza operaţii în ştiinţa materialelor şi dinamică moleculară, dar şi simulări în chimie, fizică sau biologie. Practic, capacitatea de procesare a computerului este similară cu cea adunată de 1.000 de calculatoare obişnuite. „E vorba de o reducere de la un timp de câteva luni la câteva ore, pe supercalculatorul nostru", afirmă Dana Petcu, manager de proiect.
Computerul cumpărat din bani de la Uniunea Europeană e folosit în acest moment într-un proiect în parteneriat cu Biblioteca Naţională a Angliei, cea a Austriei şi alte instituţii europene.
Reprezentanţii universităţii recunosc însă că sistemul de calcul nu este utilizat la capacitate maximă. „În momentul de faţă supercalculatorul nu este utilizat la întreaga lui capacitate, adică este departe de a fi la întreaga lui capacitate, e undeva la, poate, 30% din capacitate, din ceea ce poate. Cred că o vină a UVT este aceea că nu a mediatizat foarte mult existenţa şi potenţialul acestui supercalculator în relaţia cu partenerii economico-sociali", ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.
Centrul de calcul al universităţii mai include, pe lângă supercomputerul de un milion de euro, şi un sistem de procesoare de înaltă performanţă, achiziţionat în urmă cu doi ani, tot cu fonduri europene.
Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Tibor Alasu
Editor web: Călin Țenche