Nu a fost o sarcină ușoară. Pentru studenți a însemnat multe ore de muncă în fața calculatorului, cu ajutorul programului de codare. Roboții au venit din Canada pentru Universitate și au fost practic precum niște foi goale de hârtie pe care tinerii au trebuit să le scrie. Rezultatul a fost unul peste așteptări.
”Mi s-au părut surprinzător. Nu m-am așteptat ca, în 18 ore, să reușească să facă roboți funcționali și să folosească algoritmi destul de avansați pentru ce au făcut în perioada asta”, spune Oscar Mărginean, student, dar și organizator al acestui curs de vară pentru studenți.
Proiectele au depășit chiar și complexitatea lucrărilor unor studenți dintr-un semestru întreg. Roboții au jucat un meci de fotbal în care programatorii i-au setat să distingă codurile de culoare ale unui balon galben, după care să se și miște. Unul dintre roboți avea posibilitatea să facă 10 poze pe secundă. Un alt robot a avut încorporat un senzor care era legat de o cameră web. În fața acesteia putea sta o persoană care, în funcție de mișcările pe care le făcea cu mâinile, coordona mișcările robotului. Ultimul robot prezentat memora o pictogramă și o reproducea tot pe bază de mișcări controlate.
”Vrem să arătăm că putem să organizăm o școală de vară foarte serioasă în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare și să le arătăm și celor din alte universități din Europa că pot învăța destul de multe în România, în special în Timișoara, la Politehnică. Practic, noi în cadrul școlii de vară, facem încă o dată ce facem și cu studenții de anul III de la noi”, a declarat conf. Florin Drăgan din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, după ce a fost martor la demonstrațiile echipelor de studenți străini.
Studenții au venit din toate colțurile Europei: Belgia, Rusia, Serbia, Spania, Cehia, Grecia, Portugalia. Acest lucru nu a împiedicat însă buna colaborare între membrii echipelor multietnice.
”Având în vedere că am plănuit acest proiect din luna noiembrie și de atunci organizăm totul, am știut de la început ce se va întâmpla. Acum, că am văzut și finalul, și am văzut că roboții chiar au funcționat, sunt foarte fericită și pentru ei și pentru noi”, ne-a declarat Sorina Pleșa, coordonatorul acestui proiect.
Aceste școli de vară se organizează deja de 24 de ani. Fiecare ediție și-a propus să vină cu ceva inovativ, dar și creativ, astfel încât ceea ce învață participanții să fie într-un cadru cât se poate de informal, relaxat, dar și distractiv.
BEST (Board of European Students of Technology) este o organizaţie internaţională, nonprofit, prezentă în 94 de orașe din 32 de țări europene. BEST Timişoara a prins viaţă în primăvara anului 1991, la iniţiativa unui grup de studenţi entuziaşti, dornici de a profita din plin de anii de studenţie şi oportunităţile pe care aceştia le oferă.
Reporter: Ioana Sapianu
Operator: Tibi Alasu + imagini personale
Editor web: Călin Țenche