Aproximativ 3.000 de persoane au semnat până acum petiţia online pentru respingerea noii forme de rezidenţiat. Dacă în prezent, la finalul facultăţii de medicină, studenţii susţin un examen, din 2015 ei ar putea intra la rezidenţiat pe baza mediei de absolvire a facultăţii. Abia după doi ani de trunchi comun, studenţii ar urma să susţină un test pentru a continua rezidenţiatul în specializarea dorită. Noua modalitate îi nemulţumeşte pe studenţii de la medicină din Timişoara.
Lazăr Chisavu, reprezentantul studenţilor din UMF, ne precizează: ”Nu se acceptă momentan o intrare pe bază de medie, având în vedere că nu avem o curiculă comună în cadrul tuturor facultăţilor de medicină din ţara noastră şi în al doile rând nu este o echitabilitate în a primi notele la facultatea de medicină şi nico metode de exameniare concretă şi comună peste tot”.
Mulţi dintre studenţi susţin că admiterea pe bază de examen este mult mai corectă: ”E o evaluare mult mai corectă din punctul meu de vdere pentru că în timpul facultaţii sunt unii preferaţi şi tot aşa. Nota din timpul anului e influenţată de mai mulţi factori. Dar atunci la momentul ala tot bagajul de informaţii acumulat în an îl expui pe foaie. E ca la liceu. Notele din timpul anului nu oglindesc neaparat adevărul şi cât ai învăţat”.
Reprezentanţii universităţii de medicină din Timişoara susţin că, deocamdată, aşteaptă ca oficialii de la minister să vină cu precizări. ”Nu este o metodologie stabilită clar în datalii singurul lucru ce reies de aici este că rezidenţiatul nu va mai fi susţinut imediat după absolvire”, afirmă Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al UMF.
Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, le-a transmis studenţilor că se va gândi la o altă metodă.
reporter: Marcela Sferlea
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche