Selecţia studenţilor, printre care se vor număra şi 800 de tineri din Timişoara, va începe în această toamnă. Va urma apoi un an de pregătire intensă.
„Universitatea de Vest din Timişoara nu-şi doreşte să scoată pe piaţa muncii doar specialişti. Îşi doreşte să scoată oameni capabili să se adapteze diverselor locuri de muncă. Să nu uităm că probabil cele mai căutate meserii din ziua de azi nu existau acum 10 sau 20 de ani", afirmă Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timişoara.
Teste de rezistenţă la stres, probe prin care sunt descoperiţi liderii şi muncitorii şi care să scoată în evidenţă aptitudinile tinerilor, vor fi realizate de specialişti în recrutare în şapte universităţi din ţară.
„Aceste baterii testează toate capacităţile lor motrice, vorbim de efectiv teste fizice prin care urmărim acuitatea vizuală, atenţia la detalii, concentrarea, cât şi partea prihologică a lor pentru a vedea în prototip se încadrează, dacă sunt pregătiţi pentru un anumit job, nu neapărat pentru job-ul pentru care ai terminat facultatea", spune Felix Toma, country managerul unei companii de recrutare.
Psihologii specialişti în orientarea studenţilor spun că mulţi dintre tineri nici nu ştiu de existenţa centrelor de orientare în carieră din cadrul universităţilor, locuri unde ar putea să-şi descopere adevărata chemare în domeniul tehnic, uman, sau vocaţional.
„Prea puţine sunt oportunităţile pentru student, astfel încât ei să se dezvolte personal, să-şi dezvolte aceste competenţe transversal, cum ar fi deprinderi de comunicare, foarte importante pentru a te prezenta la un interviu. Studenţii nici nu ştiu că există un astfel de centru care oferă servicii gratuite pentru ei", afirmă
Simona Trip, psiholog, de la Universitatea din Oradea.
Valoarea proiectului de orientare a studenţilor în carieră depăşeşte 5 milioane de euro.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche