”Pe vremea aia calculatoarele se legau la televizor, jocurile și programele se încărcau de pe casetă obișnuită”. Este doar una din lecțiile pe care Florin Mărcuș le predă celor care îi trec pragul expoziției. Are 36 de ani și lucrează ca economist, primii bani i-a câștigat însă din calculatoarele pe care le-a reparat. Așa a colecţionat piesă cu piesă până a ajuns la peste o mie de procesoare.
”După aceea m-am angajat la o firmă de calculatoare pe partea de service și mi-au tot rămas componente și am pus deoparte, când s-au adunat m-am gândit că ar fi interesantă o colecție în domeniu așa să rămână o amintire”, afirmă Florin Mărcuș, colecționar IT.
Piesa de rezistență a colecției lui Florin este primul procesor comercial creat de Intel și lansat în anii '70. A fost primul pas pe care l-au făcut specialiștii în era tehnologiei moderne: ”Aici avem un procesor făcut pentru a respecta standardele armatei americane. Era folosit pentru avioanele F16, a mai fost folosit pentru sateliți, pentru o sondă care a plecat spre Marte”.
”În anii '90, orice om de afaceri care se respecta avea o servietă ca aceasta. Ea cântărește cinci kiograme, iar odată ajuns la masa negocierilor antreprenorul o transformă într-o adevărată unealtă de lucru. Servieta are încorporate un laptop și o imprimantă. Sigur că toate acestea ni se par istorie acum, pentru că un laptop din zilele noastre funcționează de peste 500 de ori mai repede față de unul fabricat în anii '90”, precizează Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.
”Ne place calculatoarele noastre să fie mici, robuste, îi o descindere în istorie”,
”Am început cu Sinclairul, am avut un Commodore 64, după care toată gama. Uitați am telefonul care e touchscreen. La dumneavoastră pe vremea când lucrați cu ele cum era față de acum? Mai puțin screen, mai mult touch”,
”N-am mai văzut niciodat componente așa vechi”, spun vizitatorii.
Expoziția este deschisă la Timişoara, în cel mai mare centru comercial din vestul ţării, până duminică, iar intrarea este liberă.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Andrei Marina, Mihai Pop, Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche