Elena a fost diagnosticată în urmă cu doi ani cu cancer de col uterin în stare avansată. N-a făcut niciodată un test Babeş-Papanicolau, astfel că atunci când a aflat de teribila maladie şi-ar fi dorit să dea timpul înapoi. Acum, are şi un sfat pentru femeile care nu au grijă de sănătatea lor.
De când a aflat diagnosticul, femeia stă mai mult în spital decât acasă. Nu se poate descurca singură. Sora îi este alături în fiecare minut.
În cele patru luni de când a început programul, medicii au fost surprinşi să afle că mai bine de 30% dintre femeile care au efectuat testul, nu au mai fost niciodată la un astfel de control.
Și chiar dacă numărul pacientelor care se testează este în creştere, există femei care încă nu ştiu de programul ministerului. Alina este din Deva şi a aflat de campanie abia când a venit în Timişoara.
În județul Timiș, peste 300 de centre de recoltare au intrat în program. De asemenea şi numărul medicilor de familie interesaţi a crescut de la 50, la debut, până la 600, în prezent. Și tehnic programul a fost îmbunătățit pe parcursul celor 4 luni.
La nivel național, peste 3400 de femei din ţara noastră sunt depistate cu cancer de col uterin. În 2012, în judeţul Timiş au fost diagnosticate 80 de femei. În prezent, această maladie reprezintă, în România, a doua cauză a mortalităţii feminine după cancerul la sân.