Cu multă concentrare și îndemânare, artiștii veniți din Barcelona au format turnuri și piramide, folosindu-se de propriile trupuri. Practic, cei mai tineri și mai ușori dintre executanți se cățărau pe cei mai puternici dintre ei. Așa se face că în vârful piramidei a ajuns o fetiță de doar 11 ani. - Ți-e frică? ”Nu. E ceva care ne place întregii familii. Este ca o tradiție”, ne spune Iris.
Fără antrenament, exercițiul poate fi extrem de periculos, mai ales că unele figuri ajung și la șase metri înălțime. Așa că artiștii din Spania se pregătesc săptămâni întregi înainte de a executa costrucțiile umane în fața publicului.
”Destul de multă adrenalină, pentru că fiecare exercițiu este diferit”, - De ce ai nevoie? Forță și mai ce? ”De agilitate. Cu cât urci mai sus, cu atât trebuie să fii mai agil”, afirmă Leo Ferran.
Spectatorii din centrul Timișoarei au rămas impresionați de prestația catalanilor: ”Și noi, pe vremea mea, făceam piramide, dar cu trei rânduri. Aici au făcut cu opt rânduri, nici la circ nu am văzut așa ceva. Frumos, minunat”.
Spiritul latin este de-a dreptul molipsitor, aşa că imediat ce alţi artişti, interpreţi de această dată, au dat drumul la muzică, mulți dintre trecători s-au prins în horă și au dansat pe ritmuri de sardana.
”Este dansul tradițional catalan și un fel de horă așa cum puteți vedea. Este un dans foarte vechi, foarte tradițional și pe care îl învață toată lumea în Catalunia”, ne-a declarat Jose Miguel Vinals, consulul onorific al Regatului Spaniei la Timișoara.
Pe lângă concerte, parade şi turnuri umane, Festivalul Catalan a adus în faţa timişorenilor şi păpușile-gigant. Mai multe personaje, înalte de câțiva metri, au mărșăluit pe străzile din centrul Timișoarei. Înainte de a sosi la Timişoara, festivalul APLEC INTERNACIONAL a mai poposit în Amsterdam, Copenhaga, Manchester, Paris, Lisabona şi Verona.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche