Cele mai multe specializări desființate se regăsesc la Universitatea Politehnica din Timișoara. UPT va avea din toamnă cu șapte specializări în minus pentru studenți. Printre programele de studii scoase din structura universitară se numără Ingineria sistemelor biotehnice și ecologice de la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului sau Roboți industriali în limba germană de la Facultatea de Mecanică.
”La nivel european numărul așa-ziselor specializări este redus, în domeniul științelor inginerești, la 30-40 specializări. Pe când România este campioană europeană, are aproape 180 de specializări. În aceste condiții, aceste specializări foarte strâns direcționate nu se justifică”, precizează Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.
”Nu vrem să scoatem specialiști in domenii care nu se cer la ora actuală. Sigur că este greu să ții pasul cu feedback-ul din partea angajatorilor, pentru că domeniul economic este foarte dinamic”, spune Nicolae Vaszilcsin, decanul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din UPT.
Și Universitatea de Vest din Timișoara a cosiderat că două specializări nu mai sunt de interes pentru studenți. ”Din cele 11 facultăți ale Universității de Vest din Timișoara, doar Facultatea de Arte și Design taie din specializări. Din toamnă, studenții nu vor mai avea la dispoziție specializările Arte textile - design textil și Pedagogia artelor plastice și decorative”, afirmă Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.
Universitatea de Științe Agricole nu va mai avea din toamnă specializarea Piscicultura și acvacultură, iar la Medicină, Asistența de farmacie nu se va mai regăsi în structura universitară.
Reporter: Raluca Popa Operator Mihai Pop Editor web: Călin Țenche