Primarul Timișoarei cere Guvernului să facă din construirea centurii o prioritate și să înceapă lucrul anul acesta. În caz contrar, edilul amenință cu proteste. ”Aglomeraţie peste tot, noxe, distrugeri accelerate ale drumurilor. Nu se poate. Noi nu ne putem împăca cu această idee. Şi dacă logica şi argumentele în actul de comunicare firesc nu sunt luate în considerare, poate va fi luat în considerare un mare miting pe care îl vom organiza. Eu sunt cionvins că timişorenii vor ieşi în stradă, indiferent de opţiunea lor politică, pentru acest obiectiv”, afirmă Nicolae Robu.
Parlamentarii de Timiș sunt însă optimiști și spun că un efort comun va duce la construirea centurii Timișoarei pe partea de sud. În total 26 de kilometri. ”Toată această lucrare sper să fie făcută cu ajuorul tuturor, că vorbim de primar, de parlamentari, de preşedintele Cosiliului Judeţean, să o putem introduce în aceste priorităţi de 4 miliarde, din 30, de pe anul 2015”, spune deputatul Sorin Grindeanu.
Pentru că nu există o variantă completă de ocolire a Timişoarei, şoferii care intră în oraş din partea de sud sau de est, trebuie să-l traverseze de la un capăt la altul. Ei au la dispoziție bulevardul Liviu Rebreanu, respectiv bulevardul Dorobanţilor, ca mai apoi să treacă pe strada Ștefan cel Mare și să se îndrepte spre ieșirile din oraș.
Bulevardul pe care ne aflăm este tranzitat de zeci de TIR-uri în fiecare zi. Şoseaua a fost reabilitată anul trecut cu peste 600.000 de lei, dar nu a fost proiectată să susţină traficul greu. În consecinţă, asflatul proaspăt turnat a început să crape.
”Fără centură e groaznic. Aici îmi trebuie, că merg din Calea Torontalului până în Calea Şagului o oră jumătate. Drumul se face în 40 de minute şi eu fac în plus 50 de minute. În 50 de minute maşina consumă”, ”O oră jumate până la ieşirea din Timişoara. Ne-o distrus, numai gropi îs în toată Timişoara, aglomeraţie, uitaţi ce e aici”,
”Din Calea Lugojului cam o oră până în Calea Şagului. Nu putem respecta programul cum trebuie”, spun șoferii.
În prezent, șoferii pot ocoli Timișoara pe partea de nord a orașului. Centura construită încă din 2010 are însă doar 12 km. Ciudat este faptul că în masterplanul de transport al României acest tronson al variantei de ocolire apare, cu toate că șoferii îl exploatează de cinci ani.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche