Spitalul Municipal din Caransebeș se află aproape la limita supraviețuirii, mai ales că anual tratează aproape 2.000 de pacienți pentru care nu primește bani de la Casa de Asigurări. În acest context, conducerea unității nu mai speră la investiții de modernizare.
”Sistemul este subfinanțat, să ne descurcăm cu banii veniți de la Casă este destul de greu, de multe ori imposibil”, spune Nicolae Miculescu, directorul medical al Spitalului Municipal din Caransebeș.
Unitatea asigură tratament pentru peste 30 de mii de locuitori din zona Caransebeșului, dar pacienții vin chiar şi de la distanțe mai mari. Bolnavii și-ar dori măcar condiții mai bune de cazare, dacă tot parcurg zeci de kilometri pentru a se trata aici:
”Ar trebui să se investească? Foarte mult, ar trebui să ai condiții. Fiecare cotizează, dar condițiile sunt jalnice”,
- Sunteți din Caransebeș? ”Nu, sunt din Oțelul Roșu”, - Și acolo nu aveți spital? ”Avem, dar am vrut să fie sigură, să știu de la ce provin durerile”, - Și nu aveți aparatură acolo? ”Nu e performantă”.
Din bugetul primăriei au plecat în ultimii ani pentru spital milioane de lei, fie pentru plata datoriilor, fie pentru achitarea facturilor de întreținere. În acest an nu a primit nimic de la Guvern, astfel că a hotărât să ceară ajutor administraţiilor limitrofe.
”Formula legală este să formăm un ONG cu obiect de activitate strict medical, în care noi toți ce care dorim, că poate sunt unii care nu doresc, ideea nu este imperativă, să devină membrii fondatori la această asociație intercomunitară de susținere a spitalului”, spune Marcel Vela, primarul orașului Caransebeș.
Localitatea Buchin are aproape 2.000 de locuitori, iar mulţi dintre ei au fost pacienţii spitalului din Caransebeș. Și oamenii cred că unitatea ar trebui sprijinită:
”Pentru oameni ar trebui să dea, pentru că aici se rulează mulți bani la Primăria Buchin”, - Ar trebui să ajute spitalul? ”Păi ar trebui, că aici nu ai alte șanse”,
”Inclusiv pentru medicamente trebuie să plătești, că zice că nu sunt fonduri, am avut pe cineva din familie și trebuia să cumperi medicamentele”.
Primarul din Buchin s-ar arăta dispus să contribuie, însă doar în limita legii.”Să fie făcut după numărul de locuitori din fiecare comună, pentru că sunt comune cu mai mulți locuitori care vor merge la spitalul din Caransebeș și sunt comune cu locuitori mai puțini. Sau la finalul anului să contribuim după numărul locuitorilor care au fost tratați de pe raza fiecărei comune”, apreciază Gheorghe Coilă, primarul comunei Buchin.
Și edilul din Slatina Timiș, o localitate aflată la 20 de kilometri de Caransebeș este încântat de idee. Din păcate, bugetul nu-i permite să fie foarte darnic.
”Problema este că nici noi nu stăm grozav anul ăsta, n-am primit nicio sumă de la Guvern, sper că la prima rectificare să fim și noi cuprinși în legea bugetului. În rest... dacă vom putea, vom finanța cu plăcere”, afirmă Gheorghe Roman, primarul localității Slatina Timiș.
La Spitalul Municipal din Caransebeș sunt tratați anual 15 mii de pacienți, însă doar 5 mii sunt din Caransebeș. Investiții sunt necesare pentru reabilitarea termică a clădirii, pentru modernizarea saloanelor, însă unitatea are nevoie de bani și pentru achitarea facturilor la current, apă sau pentru plata angajaților.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche