Singure într-un bloc părăsit. Doar două femei mai locuiesc într-un fost bloc muncitoresc de lângă Ghelari

Data publicării:
singure bloc parasit

Tinerii au plecat în străinătate, bătrânii au murit, iar singurele supraviețuitoare ale poveștii comuniste de odinioară sunt cele două femei. Ana Sodrână și Ana Bursuc sunt ultimele locuitoare ale blocului muncitoresc din comuna Ghelari. Își împart singurătatea și ruinele imobilului și își hrănesc zilele cu amintirile de odinioară.

„Acolo sus lucram, acolo venea materialul din mină, băga acolo în silozuri și venea încoace, trecea prin ciur, pe bandă, pe concasoare, și venea jos, erau silozuri și măcinam mărunt, de duceau la combinat”, povestește Ana Șodrână.

Pentru că vecina ei are probleme de sănătate și nu de puține ori ajunge la spital, bătrâna de 81 de ani a învățat să se descurce și singură. Îi lipsește compania celeilalte femei, dar şi vremurile trecute. Atunci când avea un soț, un loc de muncă și mulți prieteni în jur.

„Îi pustiu, nu mai e nimeni. No, vedeți că mai trece doar câte-o mașină... atunci era altă lume, altă viață, acuma... am avut flori, am avut fasole, cartofi, ceapă, usturoi, noi n-am cumpărat niciodată nimica”, continuă bătrâna de 81 de ani.

Ana Șodrână a ajuns în Hunedoara în 1959 tocmai din Iași. S-a angajat ca muncitor necalificat la carieră, s-a căsătorit și a rămas aici. A refuzat să plece chiar şi atunci când în jurul său s-a instalat pustietea. Acum, cel mai apropiat vecin stă la 1 km distanță.

„[Dumneavoastră cum le mai ajutați?] Le mai duc o apă, le mai duc lemne, când mai au nevoie de la oraș le mai cumpăr câte ceva", spune Cornel Rădoți, unul dintre vecinii cei mai apropiați.

Cariera de talc și dolomită a fost construită în jurul anului 1950 pentru a produce materia primă necesară combinatelor siderurgice de la Hunedoara și Galați. A funcționat la capacitate maximă până în 1990. 10 ani mai târziu, cariera a fost definitiv închisă.

„În urmă cu nu mai mult de 20 de ani, Crăciuneasa era o zonă plină de viață. 400 de oameni veneau zilnic aici să lucreze la carieră. Odată închisă, zona s-a depopulat, iar cătunul este acum aproape pustiu” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.

 „După anii 90 combinatul siderurgic și-a redus activitatea, la fel și Galațiul, Galațiul care cumpăra talcul respectiv din alte regiuni sau alte țări, mult mai ieftin, și a închis efectiv producția de talc și de dolomită de la Zlaști și Lelese”, precizează Ioan Bulbucan, primarul din Ghelari.

 Copiii și nepoții celor 2 bătrâne au luat calea străinătății și, departe de pustietea de la Crăciuneasa, încearcă să trăiască mai bine în Italia, Franța sau Spania. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri