Șeful IPJ Timiș, adjunctul său, alți ofițeri, dar și primarul din Recaș - reținuți
Edilul, Teodor Pavel, este acuzat de procurori că, în perioada prezidenţialelor, le-ar fi cerut şefilor de la Poliţie să îşi instruiască agenţii să nu dea amenzi, ci să le recomande şoferilor cu cine să voteze. Primarul tocmai se mutase de la liberali la social-democraţi şi ar fi vrut să îşi arate devotamentul faţă de partid, spun anchetatorii. Teodor Pavel nu reucunoaşte însă nimic.
Acuzaţiile care li se aduc sunt de trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită şi şantaj. Pe lângă cei patru, au fost reţinuţi azi-noapte doi ofiţeri din cadrul Serviciului Rutier din Timişoara, dar şi şeful Poliţiei Recaș si cel al Poliției Locale din oraş.
Procurorii au dispus reţinerea acestora după aproximativ șapte ore de audieri. Toți cei opt vor fi prezentaţi astăzi magistraţilor din Timişoara cu propunere de arestare preventivă. Se pare, spun anchetatorii, că poliţiştii care nu se conformau ordinelor venite de la vârf erau detaşaţi în alte localităţi.
În dosar apare şi numele preşedintelui Consiliului Judeţean, Titu Bojin, pe care şeful poliţiei l-ar fi ajutat să muşamalizeze ancheta într-un accident rutier în care a fost implicat. Ieri, în căutarea probelor, oamenii legii au ridicat zeci de cutii cu documente.
Poliția la... Poliție. Anchetă de amploare a DNA vizând infracțiuni de corupție în Timiș
Anchetă de amploare în Timiş. Șefii Inspectoratului Județean de Poliție şi primarul din Recaş sunt suspectaţi că au cerut poliţiştilor să nu amendeze şoferii în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale. Agenţilor li s-a cerut să recomande chiar conducătorilor auto să voteze un anumit candidat.
După opt ore de percheziții, inspectorul șef Sorin Muntean și inspectorul șef adjunct al IPJ Timiș Florin Bolbos au fost aduși la audieri la DNA Timișoara. Sunt suspectați că ar fi mușamalizat un accident provocat chiar de președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin.
Potrivit unor surse din cadrul DNA, președintele Consiliului Judeșean Timiș ar fi circulat pe A1 în mai anul trecut, în apropiere de Lugoj, pe contrasens, iar polițiștii ar fi incercat să mușamalizeze cazul. Adică, a fost închis cu autor necunoscut.
”Știm că a fost implicată o femeie care a lovit un parapet, iar discuțiile care s-au purtat nu sunt bazate pe niciun fel de act, niciun fel de declarație. Nu se poate stabili acest lucru, cine a mai fost și dacă a mai fost cineva acolo. Singurul martor care a fost la fața locului și care este audiat nu poate da astfel de detalii”, ne-a declarat Teodor Tudur, șeful Poliției Autostrăzi Vest.
Toate s-ar fi produs cu acordul conducerii Inspectoratului Județean de Poliție Timiș.
Procurorii au intrat pe fir și au pus cap la cap toate indiciile care au dus la formularea acuzațiilor. Aceștia au percheziționat locuința șefului Serviciului Rutier Timiș, Marcel Crăciunescu, implicat în dosar, ca sa ridice o serie de documente considerate de interes.
Una dintre adresele percheziționate de procurori este cea a părinților lui Marcel Crăciunescu. Șeful Poliției Rutiere Timiș este acuzat, în acest dosar, de fapte de corupție.
Marcel Crăciunescu figurează pe lista neagră a anchetatorilor, pentru luare de mită. Vila din comuna Ghiroda este una dintre proprietățile deținute de Marcel Crăciunescu. El a reușit să cumpere imobilul din salariul de șef al Poliției Rutiere Timș, dar și din cel de ofițer al Serviciului de Circulație, funcție ocupată până în anul 2012. La reședința șefului de la Rutieră a ajuns și avocatul familiei: ”Am fost chemat să mă prezint de soția dumnealui”, - Ce v-a spus? Ce acuzații i se aduc? ”Nu mi-a spus nimic la telefon, nu vă supărați”.
Opt percheziții au avut loc în Timiș și Arad. Vizat de ancheta procurorilor DNA Timisoara este și primarul orașului Recaș, Teodor Pavel. Acesta este suspectat că ar fi comis infracțiuni precum luare de mită, abuz în seviciu și trafic de influență.
În cazul mitei electorale, ar fi vorba chiar de campania pentru alegerile prezidențiale, când primarul din Recaș le-ar fi transmis agenților rutieri din oraș să nu-i sancționeze pe cetățeni, iar în schimbul acestui favor, oamenii să voteze cu candidatul care făcea parte din același partid cu edilul. Obiectivul său era să obțină, în localitate, peste 50% din voturi pentru un anume candidat. Și acest lucru s-ar fi făcut cu știința șefilor din cadrul IPJ. Polițiștii care nu se conformau ar fi urmat să fie înlăturați din posturi. În acest scop s-ar fi solicitat inclusiv sprijin pe linie politică, apeland inclusiv la oameni din conducerea prefecturii.
- Nu ați au auzit de aceste manevre? ”Nu, nu am auzit să fie om rău și să facă prostii”, ”Nu cred că s-ar compromite în așa fel. E un om prea corect ca să se complacă în așa ceva”, ”Domnul primar al nostru este un om la locul lui, nu am ce să vă spun”, spun cei din Recaș.
Potrivit procurorilor, infracțiunile de corupție ar fi fost comise în perioada 2013 - 2014. Astăzi, anchetatorii au ajuns la sediul primăriei Recaș pentru a căuta dovezi. ”Se fac niște percheziții, la niște adrese, prea multe detalii nu știu să vă dau. După ce se termină vă stau cu drag la dispoziție”, spunea Pavel Teodor, primarul orașului Recaș.
La sediul DNA Timișoara au ajuns, pentru audieri, și alți martori, agenți de poliție din Recaș și Lugoj, dar și comisari din cadrul Serviciului Rutier Timiș.
Reporter: Raluca Popa / Maria Rohnean / Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs / Mihai Pop / Dan Soșdean / Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche
- Etichete:
- coruptie
- dna
- ipj timis
- poliția recaș
- polițiști timișeni
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News