Se reia programul de fertilizare in vitro. 300 de cupluri vor beneficia în acest an de programul Ministerului Sănătăţii

Data publicării:
vitro

Căsătorită de trei ani, Andreea a apelat la un medic, după ce a încercat fără succes să rămână însărcinată. ”Din păcate, am fost diagnosticată cu endometrioză și din această cauză se merge pe fertilizare”, spune ea.

A auzit de reluarea, după doi ani de întrerupere, a programului de fertilizare in vitro și este convinsă să se înscrie: ”În primul rând datorită costurilor care se reduc până la jumătate. În momentul de față, o fertilizare in vitro în România costă undeva la 3.000 de euro”.

Își poate depune dosarul în iunie, la una dintre clinicile care se înscriu din această lună în programul Ministerului Sănătății. Printre acestea se află un centru medical din Timișoara, care acum doi ani a beneficiat de finanţare de stat pentru fertilizarea in vitro. Atunci, 32 de cupluri au devenit părinţii a 46 de copii.

”Ne-am hotărât după două fertilizări. Programul a fost foarte binevenit pentru noi pentru că eram în imposibilitatea de-a mai face încă o fertilizare”, afirmă Nicoleta Popa, mamă.

”Unitatea sanitară trebuie să fie acreditată ca bancă de celule reproductie. Medicii implicaţi trebuie să aibă competenţă în reproducerea umană asistată sau fertilizare in vitro, medicul să aibă dovada de embriolog”, ne precizează Liliana Dorneanu, managerul unei clinici private din Timişoara.

Costurile unei fertilizări in vitro ajung la cinci mii de euro, în funcţie de complexitatea analizelor şi de medicamentele folosite.

Din această sumă, aproximativ 1.400 de euro vor fi plătiţi prin subprogramul Ministerului Sănătăţii, care alocă în acest an aproape 410 mii de euro. Banii ajung pentru susţinerea a 300 de cupluri, care trebuie să îndeplini condiţiile impuse de specialişti: să fie infertile, să fie asiguraţi, iar vârsta femeii să fie cuprinsă între 24 şi 40 de ani. Fiecare cuplu are dreptul la o singură încercare.

Criteriile de eligibilitate pentru cupluri:

1. cupluri infertile care au indicație pentru efectuarea procedurii FIV/ET
2. membrii cuplului au calitatea de asigurat
3. se exclude donarea de ovocite, de spermă sau mama surogat
4. vârsta femeii cuprinsă între 24 şi 40 de ani
5. indexul de masă corporală al femeii cu valori cuprinse între 20 şi 25
6. rezerva ovariană în limite normale probată prin valoarea AMH > 1,1 ng/ml

”Se vor putea depune dosare de către cupluri în clinici, acestea vor fi aprobate la nivelul Ministerului Sănătății, este o comisie și apoi cuplurile vor putea face procedurile”, spune Nicoleta Cristea-Brumel, fondatorul asociației SOS Infertilitatea.

Reluarea programului de fertilizare in vitro vine pe fondul statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, care arată că 15% din populația tânără a României se confruntă cu infertilitatea. ”Statistica arată că o treime din cazurile de infertilitate sunt cauzate de către partea masculină, o treime de către partea feminină și o treime de partea feminină și masculină, prin combinare”, afirmă Doru Crăiuț, medic ginecolog.

Combinată cu tendința de a amâna concepția până ce reproducerea pe cale naturală nu mai este posibilă, această situaţie a dus la scăderea natalităţii în România. ”Am constatat că dacă în anul 1990, numărul născuților vii a fost de 314.746 pe toată țara, ajungând în anul 2014 la 197.893", ne-a declarat Dana Pașc, directoarea Direcţiei de Statistică Bihor.

Specialiştii spun că în acest ritm ne vom confrunta cu scăderea şi îmbătrânirea populaţiei, cu consecințe economice și sociale devastatoare pe termen lung.

Reporter: Maria Rohnean, Mariana Gurgu
Operator: Mihai Pop, Cristian Rusu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri