Fără conspecte, dictare sau sute de pagini ce trebuie memorate. Așa predă profesorul Adrian Kali într-un liceu in Timișoara lecția despre marile descoperiri geografice. Dascălul folosește corăbii din lemn pe care le-a realizat chiar el, de la primul, până la ultimul catarg.
„Vasul ăsta l-am lucrat 3 ani, deci am lucrat la el și mai am unul patru ani am lucrat la el. Costă mult, dar merită să vezi copiii că se simt bine măcar pentru 10 minute”, spune Adrian Kali, profesor de istorie.
Bătăliile purtate pe mare de flota britanică sau aventurile spaniolilor de acum două secole, atunci când au întâlnit primii băștinași în expedițiile lor, prind toate viață sub ochii elevilor la ora de istorie.
„Ne-a prezentat despre marile descoperiri cum ar fi descoperirea Americii de spanioli și Africii de portughezi”, povestește un elev.
„Prefer genul ăsta de oră pentru că e mult mai interesant decât să ne fi pus de exemplu doar să învățăm sau să scriem și să reproducem”, explică unul din cursanți.
„Așa poți să înveți mult mai bine, adică faci și practică la modul vizual”, adaugă un alt elev.
„O mare schimbare a fost aici, apariția tunurilor, deci inițial au fost câteva tunuri, după aceea datorită nevoii de protecție vor apărea tot mai multe punți”, spune un alt elev.
O corabie realizată din lemn de dascălul din Timișoara ajunge să coste chiar și peste două mii de lei. Plus că e nevoie de zeci de ore de muncă pentru ca vasele să arate ca cele în care s-au îmbarcat Cristofor Columb sau Americo Vespuci.
„Am observat că degeaba le dai noțiuni teoretice dacă nu le arăți și atunci el prinde ceva, rămâne, că ideea e să rămână cu ceva nu să fie un om care să redea mechanic”, povestește Adrian Kali, profesor de istorie.
Dascălul spune că merită tot efotul pe care il depune ca orele sale să fie actractive. Elevii pleacă din școală cu un bagaj de cultură generală, util mai târziu.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu