Sarmizegetusa Regia, un exemplu. Comisia UNESCO a Parlamentului României a vizitat cetăţile dacice 

Data publicării:
sarmizegetusa



Mai mulţi deputaţi şi senatori au putut compara situația din aceste cetăți dacice cu ceea ce au găsit la Sarmizegetusa Regia, aflată deja în administrarea autorităţilor judeţene. Au înţeles astfel că, doar urmându-i exemplul, şi celelalte cetăţi vor fi la fel de bine întreţinute. Soarta lor este acum în mâinile Parlamentului şi ale Executivului.

”Am văzut ce înseamnă ca o cetate să fie administrată de cineva şi altele să nu fie administrate de nimeni, vom face toate demersurile şi vor sprijini demersul făcut deja de Consiliul Judeţean de a prelua în administrare şi celelalte cetăţi care azi sunt ale nimănui”, spune Traian Igaş, preşedintele Comisiei UNESCO.

”Dacă la Sarmizegetusa aveam jandarmi, aveam pază, aveam mici amenajări, aveam tot ce ne trebuie, sus la Costeşti într-unul dintre turnurile de pază aveam balegă de vaci”, adaugă Mircea Dobra, membru al comisiei.

Dacă Consiliul Judeţean va prelua în administrare şi celelalte cetăţi, se vor putea face şi exproprierea celor care mai deţin încă terenuri în perimetrele siturilor şi vor putea fi continuate şi cercetările arheologice. Spre exemplu, la Sarmizegetusa Regia au fost scoase la lumină doar 5% din vestigiile dacice.

”Primul pas necesar e darea în administrare a întregului sit arheologic, adică toate ceăţile din judeţul Hunedoara, e nevoie de reluare programului de cercetare arheologică”, spune Dorin Gligor, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Hunedoara.

Un alt demers pe care membrii comisiei vor trebui să îl facă la Bucureşti, printre colegii lor din Senat şi Camera Deputaţilor, este legat de modificarea Codului Silvic. E nevoie ca aproape 50 de hectare din zona siturilor arheologice să fie scoase din administrarea Romsilva pentru ca arborii să poată fi tăiaţi înainte de a se prăbuşi peste monumentele istorice.

”Am credinţa că toate iniţiativele care vor pleca de la Consiliul Judeţean vor avea acolo un suport în legislativul României”, susține Vladimir Brilinski, administrator al Sarmizegetusa Regia.

Cetăţile dacice se întind pe o suprafaţă de 38 de mii de hectare. Ele sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO de aproape 20 de ani.

Cetățile dacice riscă să fie distruse din cauza copacilor prăbușiți peste fortificații 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri