Este o introducere în atmosfera dacică din cetate, cred cei care au pus la punct evenimentul. În plus, la Sarmisegetuza Regia va funcționa, de acum înainte, și un centru turistic. Expoziția este amenajată la poalele Dealului Grădiștii, într-o fostă cabană silvică, la mai puțin de 4 km distanță de cetatea dacică. Turiștii aflați în drumul spre Sarmizegetusa pot face aici un prim popas, ca să afle informații despre tezaurul dacic ale cărui artefacte au început să fie descoperite de arheologi încă din secolul al 16-lea.
„Această expoziție este în primul rând și înainte de toate o poveste, o poveste a aurului dacic, o poveste care n-a mai fost spusă până acum. Sus, în cetate, nu vor vedea evident aur dacic, dar aici vor fi pregătiți pentru a înțelege foarte bine ce a însemnat cu adevărat această zonă”, povestește Vladimir Brilinski, administrator Sarmizegetusa Regia.
„Din punctul nostru de vedere se poate considera că este o poartă de intrare către situl antic, dar și modalitate prin care turistul se poate informa pas cu pas despre ceea ce urmează să găsească în sit”, spune și Cristian Roman, istoric.
Pentru turiștii ajunși la punctul muzeal de la Valea Albă sunt expuse copii fidele ale celor mai importante obiecte antice descoperite în zona capitalei statului dac, de la monede sau brățări din aur până la matrița ce a ieșit la lumină după o furtună, în vara anului 2013
„Ce este foarte clar? În Sarmizegetusa se foloseau bijuterii dintre cele mai fine, de o acuratețe artistică extraordinară. Ce aduce nou? Că Sarmizegetusa era un oraș multicultural, un oraș comsmopolit, un oraș care nu era închis și care își permitea să bată astfel de bijuterii”, adaugă Vladimir Brilinski.
„Este frumoasă, e ok, este un pas înainte în promovarea sitului de la Sarmizegtusa Regia”, spune un turist.
„Este un mic prim-pas pentru punerea în valoare a cetății dacice de la Sarmizegetusa Regia pentru ca turiștii care vin să viziteze situl să-și facă o idee mai amănunțită despre ce înseamnă cetățile dacice din munții Orăștiei”, completează un altul.
Anul trecut, ruinele fostei capitale a statului dac, cotropită și apoi arsă de romani în jurul anului 100, a fost vizitată de 27 de mii de turiști. Anul acesta, administrația cetății speră ca numărul turiștilor să depășească 50 de mii, cu atât mai mult cu cât drumul de acces asfaltat. Costul unui bilet de vizitare a vestigiilor dacice este de 5 lei.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș