”Da, pompierii. Spuneți, vă rog. Despre ce este vorba? Este nevoie și de un echipaj de ambulanță?” Telefonul serviciului 112 n-a ținut cont că e ziua de Paște. Așa că angajații de la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat au fost la datorie, pentru a prelua apelurile.
”Familiile acasă, noi sărbătorim prin muncă, fiind o activitate cu foc continuu, sărbătorim la locul de muncă”, - Câte ore stați la serviciu? ”12 ore”, afirmă Iulian Balica, plutonier ajutant șef ISU Banat.
Chiar dacă spiritul sărbătorilor se simte și în biroul de la locul de muncă, echipele s-au mobilizat atunci când situația a cerut-o. ”La datorie, servim patria”, - Au fost astăzi intervenții? ”Nu, nu au fost, sperăm să nu fie, să fie o zi liniștită”, precizează George Eftimie, plutonier major, ISU Banat.
Tot prin muncă au sărbătorit și cadrele medicale de la urgențele spitalelor, mai ales că, în perioada de sărbători, românii obișnuiesc să facă excese culinare. ”Anul ăsta lucrez”, - Și vă așteptați la un flux mare de pacienți, sau cum se întâmplă de obicei de Paște? ”Astăzi sper că nu, probabil mâine, după ce mănâncă”, spune Alexandra Stanciu, medic rezident la Spitalul Județean Timișoara.
Și pentru ca oamenii să aibă cu ce să se deplaseze la rude sau prieteni în ziua de Paște, mijloacele de transport în comun au avut program obișnuit chiar și în zi de sărbătoare. - Sunt mulți călători? ”Sunt, că merg la biserică. Dimineașa, așa și așa”, răspunde Camelia Hârju - vatman.
În schimb, pentru unele meserii, sacrificiul de a lucra în zi de sărbătoare se simte în buzunar. Florarii au uitat de mesele îmbelșugate și și-au așteaptat clienții. ”Dăm flori la lume, care merge în vizită, la un bolanv. Puțin mai bine ca la Florii. Și atunci a mers, dar nu așa bine ca la Paște”, afirmă Daniel Tudose, florar.
”Și jurnaliștii Digi 24 sunt la datorie de sărbători”, ne precizează Raluca Popa, de la Digi 24 Timișoara.
Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche