Sărbătoarea cârnaţilor bănăţeni. Peste 70 de mezeluri tradiționale au fost degustate de pofticioși

Data publicării:
carnati prima

Unul dintre secretele cârnaților familiei Sauer stă în echilibrul condimentelor. Reţeta pe care o folosesc membrii ei e veche de 100 de ani şi a fost importată în Banat tocmai din Bavaria. ”Rețeta este moștenită de la străbunicul meu. Noi nu preferăm așa de mult usturoiul. Trebuie să fie puțin usturoi înăuntru, adică trebuie condimentele celelalte să fie de valoare decât usturoi. Nu să fie usturoi cu cârnați, să fie cârnați cu usturoi”, spune Ophelia Sauer Wolfgang, expozantă.

Iar reţeta familiei Sauer a fost numai una dintre cele 70 cu care producătorii din Banat s-au întrecut pentru a câştiga titlul de cel mai priceput specialist în prepararea cărnii. Gospodarilor li s-au alăturat şi producătorii mari de mezeluri, care au ţinut să demonstreze că deţin, la rândul lor, secretele şi ingredientele necesare preparării unor cârnaţi delicioşi.

”Produsele mele nu sunt mai puțin gustoase decât a celorlați producători casnici. Chiar dimpotrivă, poate sunt puțin mai bune pentru că avem ceva experiență în spate, am învățat și noi de la părinți și de la bunici, dar avem și o altă de experiență în spate pentru a da un gust deosebit și cât se poate de clasic natural”, afirmă Petrovici Cristian, comerciant.

Iar la aşa reţete, nici pretenţiile juriului nu puteau fi mai prejos. ”În afară de câteva care mi s-au părut puțin exagerate la fum, aproape lipsite de sare și în rest calitatea este destul de bună”, precizează Nicolae Ienin, din juriu.

Cu usturoi în cantități mai mici sau mai mari, piperați și afumați, cu carne de porc sau vânat, din comerț sau din gospodării proprii, preparatele tradiționale au fost apreciate de zeci de timișoreni: ”Îmi plac cârnații bănățeni, față de cei care zic unii că sunt cei mai buni cei din Buzău eu zic că cei mai buni sunt din Banat. E tradiția: nemțească, ungurească și așa mai departe”, ”Mie, cel puțin îmi place cel mai mult ăla din amestec de carne de porc cu vită. Din tot ce am văzut aici”, ”În Banat se afumă cu cireș, dă și culoare faină roșiatică și gustul care trebuie să fie cu usturoi serios”.

Sărbătoarea cârnaților bănăţeni se află la cea de-a 24-a ediție şi e organizată de redacţia săptămânalului de limba germană Banater Zeitung.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Două localități din România ating geruri la cote extreme. Se spune că este atât de frig încât până și râul...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson
Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...