Fosta mănăstire se află în plin proces de restaurare, aşa că pelerinii au fost sfătuiţi să vină încă din timpul weekendului care a trecut ca să nu se creeze aglomeraţie. ”E foarte bine că timp de trei zile se sărbătoreşte această sărbătoare aşa că posibilitatea ca fiecare să pătrundă în biserică şi să se roage în faţa icoanei este mult mai mare”, spune Andreas Reinholz, preot paroh la Maria Radna.
- De unde aţi venit? ”Timişoara”, - Şi veniţi în fiecare an în septembrie? ”Când se poate. Da!”, ”Bunicii noştri, pe vremuri, veneau cu căruţa de 8 septembrie, să ştiţi, din Deva veneau până aici. Făceau... vorba aia... ore întregi până când ajungeau”, - Şi dumneavoastră continuaţi tradiţia? ”Eu continui, da!”, ”Noi suntem din Bacău. Doi suntem. Mai sunt doi acolo în spate. Mai sunt în dosul bisericii cu cortul, fiecare cum o putut veni. Cu trenul, cu maşina”, ”Asta-i tradiţia. Vrem să ne simţim mai altfel, mai relaxaţi, mai în pace cu Dumnezeu, mai... căutăm de ale sufletului. Sănătate, prin rugăciune prin... tot ce se poate”, spuneau credincioșii.
Dacă în 2013, pe 8 septembrie, s-a atins un record în ceea ce priveşte numărul de pelerini - aproximativ 30.000, anul acesta, pentru că sărbătoarea este într-o zi lucrătoare, numărul celor care vin la Mănăstirea Maria Radna din Arad va fi la jumătate faţă de anul trecut, estimează preţii.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor web: Călin Țenche