Firma care a început lucrările a intrat în insolvență, iar Primăria Deva spune că în aceste condiții nu poate fi obligată nici să continue construcția, și nici să demoleze lucrările începute.
În anul 2007, un proiect de dezvoltare urbană a Devei prevedea amenajarea unui centru comercial la intrarea în oraș. Constructorii au demarat lucrările. Nu după mult timp, firma din Franța care a gândit investiția a renunțat la ideea de a mai construi în Deva. Muncitorii au apucat să ridice scheletele mai multor clădiri și să amenajeze o parcare.
„Aici ar fi trebuit să fie un centru comercial cu zeci de magazine, locuri de joacă pentru copii și cafenele, dar și un cinematograf și un hotel. În locul acestor clădiri este acum un șantier abandonat, iar construcțiile neterminate se degradează de la o zi la alta” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„Este vorba despre un teren privat, iar firma se află în procedura insolvenței”, a explicat Monna Voinescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.
De cinci ani, șantierul abandonat cu tot cu materiale de construcții, este păzit de o firmă cu 4 angajați. Aceștia trebuie să protejeze de hoți zona în care dezvoltatorul imobiliar a apucat să investească peste 40 de milioane de euro.
„Banca care îi cu insolvența... o doare în cot. Ei încasează lunar bani, lor le convine, să meargă și 100 de ani, că ei încasează bani, o venit criza, în 2009-2010, n-or mai avut bani, or abandonat, și așa o rămas”, spune paznicul șantierului.
Printre ruinele clădirilor au crescut buruieni, iar zona s-a umplut de câini fără stăpân.
„Păcat că nu s-a pus în funcțiune atunci când o fost mobilat o parte din el cu aparatură, asta e situația la noi. [Intrarea în oraș arată urât?] Foarte urât, foarte urât”, spune un localnic.
„Lucru început și neterminat, d-apăi câte sunt din astea în țară și prin oraș și peste tot. S-o lucrat mult acolo, îi păcat, păcat de banii băgați acolo ca să nu se continue, ar fi ultima prostie”, admite un devean.
Reprezentanții Primăriei Deva au invocat secretul fiscal și spun că nu pot oferi informații despre valoarea taxelor și impozitelor restante datorate de constructor bugetului local. Dacă proiectul centrului comercial ar fi fost finalizat, acesta ar fi trebuit să creeze 1000 de locuri de muncă.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș