Tot mai des, pompierii din Timişoara sunt chemaţi să intervină în cartierele istorice ale orașului. Clădirile, multe dintre ele vechi de peste un secol, se prăbuşesc dar nu pentru că s-a cutremurat pământul ci din cauza stării avansate de degradare în care au ajuns.
Oamenii nici nu vor să se gândească ce proporţii ar căpata distrugerile în cazul unui seism.
Autorităţile ştiu doar că în Timișoara există peste 14.000 de clădiri istorice. Nu au stabilit, însă, cu exactitate câte imobile sunt în pericol de prăbuşire în cazul unui eventual cutremur.
Cert este că în partea de vest a Timișoarei există o falie care dacă ar deveni activă ar afecta Piața Unirii, Piaţa Libertății, zona Badea Cârțan sau Iosefin. Acolo cele mai multe case sunt construite între 1800 și 1950.
Studenții împreună cu profesorii de la Facultatea de Cosntrucții sunt singurii care au făcut o hartă seismică a orașului. Legea îi obligă pe proprietari să ceară expertizarea clădirilor, iar apoi includerea lor într-un program național de refacere a construcțiilor.
Ultimele 2 seisme care s-au simțit în Timiș au avut loc în 9 și 11 ianuarie. Intensitatea lor a fost de 3,5 grade pe scara Richter.