Scandal în parcare, cu firma de tractări și proprietarul mașinii: ”Poate aveam intenția să mănânc și după aceea să mă întorc la magazin. Mai știți?”
Pentru că și-a lăsat mașina în parcarea supermarketului, fără să intre însă la cumpărături, acest șofer s-a trezit cu roțile blocate. Firma de ridicări auto, angajată de patronul magazinului, l-a făcut bun de plată. ”Pancarta e foarte în lateral, efectiv nici nu vezi. Dacă nu te uiți, povestești, nici nu ai observat. Și mie nu mi se pare normal ca unii care au făcut cine-știe de pe unde și cu cine au obținut locul acesta, efectiv se folosesc strict să capete bani sau să facă bani”, afirmă Cătălin Cecmac, proprietarul mașinii.
Iar în situația lui Cătălin ajung zilnic zeci de șoferi, deși o hotărâre de Consiliu Local interzice astfel de practici. Blocarea, ridicarea, transportul și depozitarea autoturismelor în alte locuri decât cele autorizate de administrația locală nu sunt permise.
Normele sunt contestate de firmele private de ridicări auto. ”Nu există norme de autorizare pentru așa ceva. Degeaba vreau să mă autorizez. Nu am cum să mă autorizez pentru că nu sunt norme. Deci, s-a dat o hotărâre fără norme de autorizare. Nu poate fi aplicată”, spune Sorin Nedelcu, reprezentant al firmei de ridicări.
16 sancțiuni au aplicat polițiștii locali numai în ultimele luni. Pe toate le-a încasat o singură firmă pentru că a transportat pe domeniul public autoturismele ridicate şi pentru că le-a depozitat în locuri neatorizate.
”Noi facem apel, în continuare, la timișoreni ca, în momentul în care întâlnesc situații în care le sunt transportate și depozitate autovehiculele în astfel de locații, să sune la numărul nostru de telefon pentru ca polițiștii din cadrul serviciului circulație să poată lua măsurile legale care se impun”, anunță Daniela Seracin, purtător de cuvânt al Poliției Locale Timișoara.
Abaterile pot fi anunţate la numerele de telefon 0256.246.112 sau 0256.968.
Și tot în urma sesizărilor făcute de șoferi, Inspectoratul de Poliție al Județului a luat propriile măsuri. Mai mulți șoferi s-au plâns că li s-au ridicat ilegal mașinile. Așa au aflat polițiștii că mai multe supermarketuri din oraș au montat panouri ilegale pentru a induce în eroare participanții în trafic. Cinci supermarketuri au amplasat în parcările magazinelor astfel de indicatoare. Pe numele reprezentanţilor societăţilor au fost întocmite dosare penale.
”Polițiștii rutieri au identificat mai multe supermarketuri în parcarea cărora au fost identificate mijloace de semnalizare rutiere, amplasate fără autorizație”, precizează Ionuț Bocancea, purtător de cuvânt al IPJ Timiș.
Dosarele întocmite de poliţişti vor fi înaintate spre soluţionare Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.
reporter: Ioana Sapianu
operator: Viorel Jiva/ Mihai Pop
editor web: Călin Țenche