Rezultatele verificărilor efectuate de oficiali de la Ministerul Sănătății au fost făcute publice la aproape 6 luni de la încheierea lor. Corpul de control dispune "efectuarea de reparații și igienizări în Secția de Neurochirurgie și Chirurgie Vasculară. Reparații pereți și tavane, instalații sanitare. Amenajarea sălii de tratament pe Secția de Neurochirurgie. Amenajarea unui spațiu adecvat dezinfecției, depozitării și decontaminării recipientelor."
Si reprezentanții Spitalului Județean recunosc că, în aceste secții, riscul unei infecții nosocomiale este ridicat.
”Acolo era o problemă de amenajare a unui spaţiu specific. Este o problemă de supraaglomerare a secţiei pentru că este singura secţie cu acest specfic din vestul ţării şi primim bolnavi din toată reginea de vest a ţării. Ne gândim la redimensionarea unor secţii”, spune Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Județan din Timișoara.
Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii mai cere şi „intensificarea măsurilor de dezinfecţie continuă şi terminală, cu precădere cu substanţe clorigene şi peroxide, şi asigurarea de cantităţi de produse biocide. Intensificarea supravegherii active a cazurilor de diaree acută în toate secţiile. Monitorizarea consumului de antibiotice şi revizuirea politicii de administrare a acestora".
”Am crescut cantitatea de dezinfectanţi şi am achiţionat dezinfectanţi specifici pentru Clostridium Difficile. Am trecut la renovarea unor spaţii acolo unde erau deficienţe şi la reamenajarea unor spaţii specifice pentru depozitarea instrumentarului medical şi dezinfecţia instrumentarului de pe anumite secţii. Am achiziţionat recipiente specifice pentru deşurile periculoase”, spune Iulius Jugănaru.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au mai precizat că în Spitalul Judeţean din Timişoara numărul de vizitatori este prea mare şi că unitatea sanitară are nevoie de un medic specialist în boli infecţioase. Verificările Corpului de Control au venit după ce, anul trecut, bacteria Clostridium Difficile a pus in pericol viaţa pacienţilor cu sistem imunitar scăzut.
În perioada octombrie 2012 - decembrie 2013 la Spitalul Judeţean din Timişoara s-au înregistrat peste 300 de cazuri de infecţii cu Clostridium Difficile. Dintre acestea, mai mult de 250 au fost depistate la 48 de ore de la internare. Medicii de la spitalul de boli infecţioase din Timişoara au confirmat şi ei că pe parcursul anului trecut că au tratat zeci de cazuri, care au venit de aici de la Spitalul Judeţean.
În luna iulie, fiica unui pacient care a decedat la câteva zile după ce a fost externat din Spitalul Judeţean a decis să dea în judecată medicii pentru ucidere din culpă pentru că i-au externat tatal deşi se simtea rău. După câteva zile, a ajuns în stare gravă, la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babeş”. Medicii de acolo nu au mai putut face nimic ca să îi salveze viaţa. Bărbatul era infectat cu bacteria Clostridium Dificile. Reprezentanţii Spitalului Judeţean din Timişoara susţin însă că din luna iulie şi până în prezent, numărul de pacienţi infectaţi cu aceasta bacterie a scăzut de la 20 de cazuri pe lună la cinci cazuri în prezent.
reporter: Marcela Sferlea
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche