Ada Rădescu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”C.D. Loga”. Ca să scrie eseul despre Revoluție, a dus o adevărată muncă de anchetator. A colectat fapte istorice pe care a încercat să le explice apoi într-o viziune proprie. Iar munca nu a fost una deloc ușoară: ”De exemplu, i-am întrebat și pe părinții mei și pe diferite rude. Dar mi se pare incredibil tot ce au făcut oamenii aceia la momentul respectiv și de multe ori mă întreb dacă eu aș fi avut curajul să fac ceea ce ce au făcut ei și să ies în stradă”.
Alte povești puse pe hârtie de tineri redau modul de viață al oamenilor în perioada comunismului. ”Povestea a fost despre o tânără profesoară care abia și-a luat slujba care s-a îmbolnăvit și a plecat într-un sat foarte sărăcăcios și Revoluția a salvat-o de la a se întoarce din acel sat și a avea o slujbă adevărată și a scăpa”, spune Ana-Maria Burdușa, elevă.
Iar realitatea trăită de oameni în perioda regimului comunist i-a făcut pe tinerii liceeni să se simtă cu adevărat norocoși pentru drepturile și libertățile pe care le au astăzi. ”Pentru noi, libertatea și să putem spune tot ce vrem ni se pare ceva normal, dar când te gândești că, acum 20 de ani, lumea a luptat pentru ceea ce nouă ni se pare natural acum”, spune Maria Lelea, elevă.
”Uneori ne fac și pe noi să avem o istorie revolută, retrăită, să cunoaștem niște aspecte pe care poate le-am ignorat având o mentalitate asemenea unor ochelari de cal. Pentru ei este necesară ca o axiologie a vieții, ca un îndrumător al vieții pentru a nu repeta greșelile trecutului”, a declarat Alexandru Radovan, profesor de istorie.
Tinerii si-au prezentat eseurile în cadrul manifestărilor prilejuite de comemorarea a 25 de ani de la Revoluția Română. 14 lucrări au fost premiate de reprezentanții Primăriei Timișoara.
Reporter: Corina Sfia Operator: Tibor Alasu Editor web: Călin Țenche