Primul drum a fost la un restaurant de cartier. Prețul cerut inițial pentru petrecerea de Revelion era de 150 de lei, însă în lipsa clienților, patronul a redus tariful la 120 de lei. Încercăm să obținem o nouă reducere...
Discuție patron de local - reporter
Reporter: Dacă nu ne trebuie acte, adică chitanțe?
Patron: Vedeți cât vă oferă ceilalți.
Reporter: La dumneavoastră care e prețul?
Patron: 120 ( n.r. lei )
Reporter: Și, special, dacă nu ne trebuie bon?
Patron: Păi cine dă bon pentru Revelion?
Reporterii Digi24 Timișoara au încercat să obțină o reducere și de la un restaurant bine cotat. Pretextul: angajatorul decontează petrecerea de Anul Nou.
Discuție angajați restaurant - reporter
Angajat: Păi... plătiți un avans.
Reporter: Pentru șase persoane se mai face vreo reducere?
Angajat: Deja este redus. De la două milioane jumătate s-a redus deja la două milioane.
Reporter: Primim bonuri și tot?
Angajat: Da, da, da!
Reporter: E aproape două milioane cu chitanță, dacă nu cerem?
Angajat: Tot la fel e prețul. Indiferent. Nu diferă prețul că e cu chitanță sau fără. Este același preț.
Iar ofertele la negru curg... râu.
Discuție patron pensiune - reporter:
Patron: 1200 de lei. Restaurant de 40 de locuri. Cafeaua inclusă.
Patron: Vă dau cheile. Stați cât vreți.
Patron: Sau la 80 de lei de persoană vă asigurăm sala cu tot cu bufet suedez, vă lăsăm fasole, vă lăsăm cafea.
Reporter: Dacă facem altfel, nu ne trebuie dovadă pentru noaptea de Revelion, fără acte?
Patron: Nicio problemă!
Reporter: Scade un pic?
Patron: Facem atunci la 1.000 de lei.
Şi tocmai în această perioadă, Instituțiile care ar trebui să verifice societățile comerciale au un program special. În această perioadă, fosta Gardă Financiară, actuala Direcție Antifraudă, nu are program cu publicul, iar inspectorii se vor reîntoarce la locul de muncă după Anul Nou.
Conform legii, în cazul în care bonul fiscal nu este eliberat, patronii firmelor pot fi acuzați de evaziune fiscală și riscă între 6 luni și cinci ani de închisoare.
reporter: Gerhald Ernst
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche