Acţiunea amplă a procurorilor din Lipova a venit după ce au fost sesizaţi în legătură cu furturile de material lemnos. 30 de dosare penale au fost întocmite în acest caz, iar patru persoane sunt deja în arest. Printre acestea acestea se numără şi patronul unei firme ce are ca obiect de activitate exploatarea lemnului.
”Unii taie, alţii încarcă şi iau bani pentru încărcat. Alţii transportă şi vând în Ungaria”, afirmă Victor Giura, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova.
Ca să ajungă cu marfa în Ungaria, hoţii falsificau avizele de expediţie pe care le completau cu cerneală simpatică, o cerneală care dispare când foaia este încălzită: ”Uitaţi aici! Aţi văzut? Dispare şi poate fi completat, din nou, de câte ori este nevoie”.
Pentru că un asfel de aviz este valabil 72 de ore, membrii reţelei aveau timp suficient să întreprindă mai multe transporturi în ţara vecină, folosind de fapt acelaşi aviz.
Aveţi semnale, am întrebat, că mergeau lemnele toate la export? ”Majoritatea, da! Avem semnale că majoritatea da”, spune Giura.
În urma anchetei au ieşit la iveală şi alte mijloace ingenioase folosite de hoţi ca să-şi ascundă ascundă urmele. Cioturile rămase în pădure erau tratate special ca să nu atragă atenţia, cu ulei de motor.
”După cum vedeţi şi dumneavoastră, este un tractor anume destinat exploatărilor forestiere, prevăzut cu sapă, cu troliu pentru tragerea buştenilor din pădure pe un drum forestier”, ne vorbește despre acest caz Marius Trif, șeful Secţiei 7 Poliţie Lipova.
Hoţii îşi alegeau atent prada. Preferau copacii de esenţă tare, pentru că lemnul e mai greu, iar în Ungaria se vinde la kilogram. Până să fie anihilată, reţeaua a reuşit să taie, în total, aproximativ 1.000 de metri cubi de lemn. Prejudiciul produs depăşeste, după primele estimări, 200.000 de lei.
reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche