Alina Ghenciu a fost o studentă model: a învățat bine, nu a avut absențe și nici restanțe. După ce a terminat facultatea a constatat că nici notele mari şi nici prezenţele la cursuri nu îi asigură o carieră în relaţiile publice, domeniul pentru care s-a pregătit la Universitatea Politehnica din Timișoara.
”Sunt oportunități și, dacă nu sunt, le putem crea noi. Acesta este avantajul de a fi într-un loc în care nu avem atâtea oportunități, le putem crea noi. Probabil că lumea se Sperie, Ok, e un oraș mic și poate nu sunt atât de multe de făcut însă sunt ONG-uri, sunt organizații în care pot activa și astfel să își facă o experiență pe care o pot introduce în CV”, afirmă Alina Ghenciu, specialist în relații publice și comunicare.
Dupa terminarea studiilor, Alina s-a implicat în multe proiecte. Cele mai multe neplătite, dar a câștigat poate cel mai valoros lucru: experiență.
Și purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Banat, locotenent Sindia Vlaia, a absolvit Facultatea de Științe ale Comunicării: ”Îmi place foarte mult ceea ce fac, Facultatea de Comunicare mi se potrivește foarte bine, iar meseria, din punctul meu de vedere, este doar o punere în practică a celor ce am învățat în facultate și bineînțeles lucruri pe care le-am studiat ulterior”.
Părerile printre actualii studenți sunt împărțite. Unii consideră că este greu să îşi găsească un job exact în domeniul în care se pregătesc, alţii cred că munca multă le poate aduce succesul: ”În momentul de față, 50% cred că îmi voi găsi un job în domeniu, în ziua de astăzi”, ”Unii își aleg specializarea într-un mod foarte prost și nu își aleg ceea ce trebuie, nu fac ceea ce le plac și, de aceea, devin foarte pesimiști și nu le place ceea ce fac. Lucrează numai pentru bani și nu îi interesează altceva”, ”Deocamdată, e de nișă, cum să spun? E foarte greu să îți găsești un job. Nouă ne este greu să găsim un loc de practică, darmite un job!”.
Tocmai de aceea, mai mulţi absolvenţi, dar şi specialişti în relații publice le-au explicat studenţilor ce înseamnă, de fapt, să lucrezi într-un domeniu, considerat momentan de nișă. ”În Timișoara, chiar dacă începutul a fost mai greu, pentru moment există o deschidere spre aceste domenii, lucrurile sunt cât de cât noi în aceste domenii, deci poarta este deschisă tuturor absolvenților noștri”, afirmă Annamaria Kilyeni, profesor la Universitatea Politehnica.
Facultatea de Științe ale Comunicării, o prezență exotică printre toate domeniile tehnice ale Universităţii Politehnica din Timișoara, pregătește profesioniști în Comunicare și Relații Publice, traducători în cel puțin două limbi străine și, din 2011, masteranzi specializați în comunicare, limbi străine şi multimedia.
reporter: Ioana Sapianu
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche