Într-o şedinţă de Guvern, ieri, s-a aprobat reducerea cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale. Angajatorii nu văd însă cu ochi buni această decizie, întrucât, spun ei, reducerea CAS-ului este anulată de majorarea salariului minim pe economie.
”Sincer, mi se pare un joc de imagine. Degeaba scad taxele, CAS-ul, dacă creşte salariul minim pe economie. Practic, eu către stat, respectiv angajatul, tot aceiaşi bani îi vom plăti, sau poate mai mult. Din această ecuaţie eventual au de câştigat angajaţii, prin creşterea salariului minim pe economie”, afirmă Eduard Üllei, patron de cafenea.
Eduard este de câteva luni patronul unei cafenele din Timişoara. Pentru ca un angajat al său să primească un salariu de 850 de lei pe lună, către stat ajung taxe în valoare de 630 de lei.
”Angajatul plăteşte la CAS 121 lei, angajatorul plăteşte 241, la sănătate 64 de lei plăteşte angajatul, angajatorul 60 de lei. Şomaj: 6 lei angajat, 6 lei angajatorul”, precizează Eduard Üllei.
Alte taxe diverse, în valoare de 130 de lei, ajung lunar în vistieria statului şi nu în buzunarele salariaţilor. ”Cu mare drag dacă s-ar duce în buzunarul angajaţilor, cu mare drag. Oricum îi dau”, ni se spune.
Din luna iulie, salariul minim brut creşte de la 850 la 900 de lei. Este a doua majorare de anul acesta, însă cei care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie nu vor simţi mare diferenţă.
”Din ăștia 50 de lei se iau 16 lei, 8 lei sunt contribuțiile la stat, câştigul omului la majorarea salariului minim este de 42 de lei”, ne-a declarat Emilian Duca, proprietarul unei firme de consultanţă.
Conform analiştilor economici, reducerea CAS se va simţi doar în conturile firmelor care plătesc salarii mari.
reporter: Adina Iriza
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche