Demararea celor mai complexe lucrări de reabilitare a Castelului Corvinilor din Hunedoara din ultima suta de ani, au intrat în linie dreaptă. După aproape 2 ani de la semnarea contractului cu Agenția de Dezvoltare Regională 5 Vest, a fost desemnată firma care se va ocupa de proiectul de conservare și restaurare a monumentului medieval. În valoare de 5 milioane de euro, proiectul vizează lucrări ample atât în interiorul castelului, cât și în curțile exterioare.
Lucrările de reabilitare a Castelului Corvinilor din Hunedoara vor începe din această primăvară.
"Este cel mai amplu proiect de restaurare a castelului, după ce în anul 1854 monumentul a ars aproape în întregime, iar după incendiu au fost refăcute doar acoperișul și o parte din încăperi", Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timişoara.
După luni de contestații și amânări contractul de proiectare și execuție a lucrărilor are în sfârșit un câștigător.
"De la momentul semnării contractului, depunerii scrisorii de garanție, tot ce înseamnă documente, pentru că mai sunt documente care trebuie depuse de către firma care a căștigat contractul, va avea 3 luni de zile la dispoziție ca să facă proiectarea tehnică, proiectarea va fi trecută din nou prin primăria Hunedoara. Ulterior, după ce vom aviza proiectarea, se va începe, propriu-zis, lucrarea de reabilitare la castelul Corvinilor", explică Dan Bobouțanu - primarul Hunedoarei.
Lucrările, care trebuie finalizate în 27 de luni, vor îmbunătăți monumentul medieval, care nu a mai fost reabilitat în întregime de peste un secol. Cea mai importantă parte a proiectului este renovarea acoperișului.
"Este unul dintre cele mai importante elemente pentru conservarea stării de sănătate a monumentului. Conform acestui proiect vor fi reabilitați peste 1300 de metri pătrați de învelitoare, care va contribui decisiv la menținerea unui climat propice vizitării și expunerii, în special înspre aripa sudică, unde se află turnul neboisa, turnul administrativ și turnul alb", povesteşte Sorin Tincu - directorul Castelului Corvinilor.
Lucrările de conservare vizează nu doar porțiuni din exteriorul castelului, ci și zone extrem de importante din interior care s-au deteriorat simțitor în cursul ultimelor decenii.
"Proiectul de restaurare vizează refacerea unor nivele de călcare în turnul alb, totodată refacerea unor blanșee în zona palatului Betlen, dar în același timp proiectul va viza și restaurarea unor fresce din castel, dintre care cea mai importantă este fresca din Loggia Mathia, de la al doilea etaj din această clădire, o frescă extrem de importantă din secolul al 15-lea", adaugă Sorin Tincu.
Anul trecut, Castelul Corvinilor a fost vizitat de peste 353 de mii de persoane. Din vânzarea biletelor, bugetul local a încasat peste 6 milioane de lei.