Înfiinţată acum mai bine de 260 de ani, Şcoala din Sântana a adunat până astăzi o listă întreagă de evenimente ce merită menţionate. Ultimul, însă, le depăşeşte de departe pe toate şi promite să marcheze istoria unităţii pentru deceniile care vor urma. Cel mai recent eveniment din istoria celor 260 de ani de învăţământ sântănean este faptul că, în 2014, absolventul Şcolii Gimnaziale ”Sfânta Ana” a devenit laureat al premiului Nobel pentru chimie.
Premiul Nobel pentru Chimie, obţinut de un român. Stefan Hell s-a născut la Sântana și a învățat la Timișoara
Imediat după decernarea premiilor Nobel, autorităţile locale din Sântana şi conducerea şcolii au început demersurile pentru ca liceul din oraş, din a cărui structură face parte şi şcoala la care a învăţat Stefan Hell, să poarte numele savantului.
”Este benefic, pentru că dânsul reprezintă un model de succes, un exemplu că se poate reuşi în viaţă, că poţi să faci performanţă chiar la nivel global, pornind din Sântana”, precizează Ana Honiges, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Sântana.
Stefan Hell a absolvit această şcoală în 1977 şi de atunci până astăzi s-a păstrat aproape în forma iniţială un loc foarte special pentru actualul savant: primul lui laborator de chimie!
”Intenţionăm să dăm liceului numele de Stefan Hell nu ca o oportunitate viitoare pentru noi, ci ca o recunoaştere a meritelor acestui savant deosebit, care se trage din localitatea noastră”, precizează Cornel Gligor, viceprimarul oraşului Sântana.
Vestea a ajuns repede şi la urechile celor aproximativ 10.000 de locuitori din oraş. Toţi au auzit de Stefan Hell şi toţi se arată încântaţi de noul nume pe care îl va purta şcoala: - Îl ştiţi pe Stefan Hell? Aţi auzit de el? ”Da, sigur! Sigur că da!”, - Ce părere aveţi că şcoala de aici din Sântana o să îi poarte numele de anul viitor? ”E un lucru foarte bun! E meritul lui, e o mândrie pentru Sântana”, - O să îi stimuleze pe copii să înveţe mai mult sau pe dascăli să fie mai buni, numele ăsta? ”Consider că e un stimulent şi, mai mult decât atâta, o onoare pentru localitatea din care facem parte”.
Autorităţile locale şi conducerea şcolii spun că au făcut deja tot ce a fost necesar. Acum, schimbarea numelui depinde de câteva proceduri, ce ţin de Ministerul Educaţiei. Conform regulilor în vigoare, modificarea nu va putea fi făcută mai devreme de 1 ianuarie 2016.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche