Ildiko Vasilcin a renunţat de mult să bea apă de la robinet. Apa din reţeaua publică o foloseşte doar pentru adăpatul animalelor: ”Noi, din iarnă, nu mai bem apă că nu putem. O cumpărăm. Nu putem să bem. Miroase foarte urât și are un gust care te ustură în gât. Nu mai folosim apă de la robinet decât la animale, că nu avem încotro”.
Cu aceeaşi problemă se confruntă și ceilalți locuitori din Cherestur, care au ajuns să consume doar apă din comerț: ”Avem probleme cu apa. Apa nu mai este bună de băut, noi cumpărăm apă de la magazin”, ”Fiecare cum o foloseşte, la animale, la altele. Dacă e cum vin aştia şi zăpăcesc pânza freatică e bai mare”, ”Ce e apărăm noi este apa noastră. În localitatea noastră au fost exploataţii petroliere”.
Primarul din Beba Veche a cerut testarea apei de pe raza comunei, iar rezultatul este îngrijorător. Cum comuna se află aproape de graniţa cu Serbia, edilul e sigur că problemele sunt cauzate de exploatările de hidrocarburi din ţara vecină. ”Conţinutul de arsen admis de 10 unităţi a fost depăşit şi a ajuns la 26 de unităţi. Arsenul este o substanţă foarte toxică, care nu te omoară de-odată şi te omoară în timp”, spune Ioan Bohăncanu, primarul comunei Beba Veche.
O altă problemă de care se lovesc locuitorii din zona Beba Veche, alături de cei din Cenad și Sânnicolau Mare, este explorarea petrolieră. Angajații unei companii din Serbia au intrat deja pe terenurile private ale oamenilor, fără acordul lor, susţin aceştia, și au început prospecţiunile pentru hidrocarburi, fără a specifica exact ce anume caută: petrol, gaze naturale sau gaze de șist, așa cum bănuiesc oamenii. Ei se tem că toate culturile lor vor fi distruse.
”Ei vor să facă prospecţiunea, vibraţiile astea, din 20 în 20 de m, ca să facă hartă geologică. În principiu, eu nu cred că e un lucru atât de grozav, dar de ce nu spun. Pentru că iasă scandal”, - Vă afectează cultura? ”Dacă intră cu utilaje mari şi e perioadă poloioasă, normal că ma afectează. Tot ei au zis că mă despăgubesc”, afirmă Petru Csokany, agricultor.
Toată zona Cenad - Sânnicolau Mare - Dudeștii Vechi - Beba Veche este cuprinsă în perimetrele 7 și 8 de prospecțiune şi exploatare a hidrocarburilor din regiunea de vest. Cel puțin asta arată harta publicată pe site-ul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Lipsesc însă documentele care stabilesc ce resurse se caută în solul juțeului Timiș.
”Ne este teamă că vor să ne distrugă, să ne poată conduce, să ne transforme în nişte sclavi care să cerşim apă de la colţul străzii. Ne este teamă pentru siguranţa noastră, pentru aerul, pământul şi apa curată pe care astăzi le avem”, anunță Andrei Moț, președintele Asociației Salvăm Câmpia de Vest.
Compania care a început prospecțiunile în vestul județului Timiș a fost angajată de NIS Petrol, societate aparținătoare grupului Gazprom. Toate acese utilaje au fost aduse din Serbia de compania angajată să facă prospecţiunile din zona Sânnicolau Mare - Beba Veche - Cenad. Am încerct şi noi să luăm un punct de vedere de la societate, dar ni s-a comunicat că nu există nimeni abilitat să stea de vorbă cu presa.
Guvernul României a dat mai multe ordonanțe ce permit companiilor petroliere să caute zăcăminte în țara noastră. Cea mai mare nemulțumire a oamenilor este că nu sunt cunoscute metodele de exploatare a zăcămintelor. Bănățenii se tem de utilizarea fracturării hidraulice, metodă care presupune introducere sub presiune a unor substanțe chimice periculoase în sol și spargerea pungilor de gaze. Ecologiștii spun că astfel este afectată pânza freatică.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche