”Era o pădure frumoasă, când am văzut-o eu acum câțiva ani. Acum nu mai e nimic”. Această femeie este numai una dintre cei peste 300 de proprietari ai pădurii de la Darova. Un proprietar de pădure care, în fiecare iarnă, cumpără lemne ca să se încălzească.
”Ce să iau din ea, e rasă, puteam să ne aprovizionăm cu lemne din pădurea noastră, dar în fiecare toamnă dăm bani pe lemne. 15 milioane în condițiile în care avem pădure”, afirmă Marioara Miuțescu.
Stejar, salcâm, gorun sau tei. Asta ar fi trebuit să fie pe dealurile din apropierea Darovei. În schimb, sunt goluri imense. ”Problema este că acești oameni trebuie să primeasă exact ceea ce scrie pe titluri și eu nu am ce să le dau altceva”, afirmă Sorin Tilihoi, primarul comunei Darova.
Petru Vasi a vrut să dea în judecată statul pentru pădurea distrusă pe care ar trebui să o ia în posesie. A renunțat. Se declară învins de birocraţie: ”Din 2000 de când e dat titlul de proprietate, am întrebat toate instituțiile statului și mi-au spus în felul următor: nu am acte. Și în primul rând acum e iarnă, eu plătesc impozite la statul român, am o suprafață de 20 de arii de care nu mă pot folosi. Cine răspunde de asta?”
Cele 300 de titluri de proprietate au fost descoperite de actualul primar la un control intern, anul trecut. Actele au fost emise în anul 2002. Tot atunci se pare că au început şi defrişările. ”A fost dată către primărie și nedată către oameni și primăria zice că nu e a noastră, oamenii zic că nu e a lor. Așa că, fără vreun proprietar, nu s-a putut face niciun dosar penal”, ne spune Sorin Tilihoi.
”Suprafața de pădure a fost scoasă din amenajamentul silvic. Paza și întreținerea pădurii aparțineau de comisia locală de fond funciar din Primăria Darova”, ne precizează Valer Bercea, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Timiș.
Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiș, afirmă: ”E o situație destul de complicată, sunt implicate mai multe instituții. Comuna Darova ne-a înaintat o adresă și noi am înaintat-o la Inspectoratul de Poliție pentru a face verificări sub două aspecte: de ce nu au fost date titlurile de proprietate la momentul emiterii și ce s-a întâmplat cu pădurea, cine trebuia să o administeze și să aibă grijă de ea”.
Iar valoarea celor aproape 200 de hectare de pădure de la Darova nu este deloc de neglijat. Din fiecare hectar se pot obține până la 20 de mașini de lemne, care costă aproximativ, fiecare, 1.500 de lei.
reporter: Sorina Covlea
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche