Profesori plătiţi din fonduri europene pentru meditațiile de la şcoală 

Data publicării:
meditatii prima-1

Consultaţii gratuite pentru elevii claselor a VIII-a, care susţin Evaluarea Naţională, se fac în toate şcolile din Timişoara, şi în multe unităţi de învăţământ din judeţ, încă de la începutul acestui an. Profesorii însă nu au fost niciodată plătiţi pentru munca lor. Implementarea proiectului cu bani de la Uniunea Europeană este aşteptată de toată lumea.

”Eu sunt în învăţământ de 14 ani şi de atunci fac aceste consultaţii cu fiecare generaţie. Proiectul acesta este bine întâmpinat de toată lumea, pentru că, într-un fel, e o recunoaştere a muncii noastre. M-aş bucura să se concretizeze. Am făcut-o evident pentru ei, dar şi pentru noi ca şcoala să aibă rezultate bune”, afirmă Elena Vaida, profesor de Limba Română la Şcoala Gimnazială Nr.18 Timişoara.

Părinţii apreciază efortul depus de profesori ca să-i mediteze pe copii, şi spun că dascălii trebuie plătiţi pentru munca lor: ”Merită să fie plătiţi pentru că lucrează cu ei şi de mult timp, de când a început anul şcolar, fac lunea şi joia de la 12 la 13 şi după câte am auzit, la nimeni nu e salariul grozav”, ”Că sunt cu bani europeni, că nu sunt cu bani europeni, tot ceea ce este pentru elev este binevenit. Execrabil de mici sunt salariile. Știu că, pe vremea lui Ceauşescu, erau şi profesorii, şi învăţătorii bine plătiţi pentru că este numai meritul lor că, zi de zi, stau cu elevii şi încearcă să le dea lor tot ce ştiu ei mai bun”, ”Până acum era voluntar? Da, era voluntar, noi nu am plătit”, - Vi se pare o idee bună să fie plătiţi? ”Da, pe fonduri europene sau oricum e o idee bună”.

Cu 6 milioane de lei, bani de la Uniunea Europeană, cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş vor plăti, pentru acest an, profesorii din 20 de şcoli din acest județ, care predau la aproximativ 1.600 de elevi. Tot atâtea şcoli din judeţul Mehedinţi sunt incluse în program.

”O să înceapă cât mai repede sperăm noi şi vorbim despre ultimele luni ale semestrului doi al anului şcolar 2013-2014. Dar cea mai mare parte a programului se va derula în anul şcolar 2014-2015. Avem un obiectiv foarte clar, încercăm să îi determinăm pe elevi să îşi ridice nivelul de cunoştinţe”, precizează Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct ISJ Timiş.

”La noi, la şcoală, aceste ore s-au făcut şi până acum, dar nu au putut fi remunerate pentru că nu existau posibilităţi financiare. 200-300 de lei, câţi bani le vor reveni în plus profesorilor sunt bineveniţi mai ales pentru situaţia precară a cadrului didactic, mai ales debutant”, spune Mihai Pârvulescu, directorul Şcolii Gimnaziale Nr.16 Timişoara.

”Avem la clasa a opta trei clase, la gimnaziu alte 10 şi la fiecare se lucrează suplimentar la română şi matematică. Nu pot decât să salut un astfel de proiect, mi se pare o apreciere a muncii şi a efortului pe care îl depun colegii mei de Limba Română şi Matematică”, afirmă Lia Cintean, directorul Şcolii Gimnaziale Nr.18 Timişoara.

În anul şcolar viitor, vor fi încluse în program aproape 70 de şcoli din judeţele Timiş şi Mehedinţi. Dacă proiectul se dovedeşte de succes, unul similar va fi depus şi pentru pregătirea examenului de Bacalaureat.

reporter: Sorina Covlea
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri