Primul interviu pentru viitorii meseriași

Data publicării:
primul interviu


- Cum te descurci cu desenul tehnic? Am auzit că ați avut niște ore.

- Mă descurc bine.

- Îți place?

- Da, e ușor.

Așa a decurs primul interviu pentru elevii claselor profesionale de la Colegiul Tehnic Electrotimiș. Daniel Tomaci l-a trecut cu brio. A fost sfătuit de tatăl său să se îndrepte spre meseria de lăcătuș, iar tânărul este hotărât să îi calce pe urme.

„Mi-a zis să vin aici pentru că este o meserie bine plătită și e bine. Îmi place munca deci fac practică, nu am treabă. Un om tânăr învață mai repede”, spune  Daniel Tomaci, elev.    

Deși întâlnirea cu angajatorii le-a provocat emoții, cei aprope 50 de elevi de clasa a noua de la clasele profesionale sunt convinși că experiența îi va ajuta pe viitor:

„E primul meu interviu și în primul an de profesională e puțin mai greu. MUSCĂ M-au întrebat dacă aș vrea să fac pratica la ei, cu ce se ocupă firma lor”.

„Îm place mai ales acest domeniu și mi se pare că tot avansează electricitatea și mi se pare ok să fiu pe acest profil. De-aia am și ales”.

„Am fost încurajată și de tatăl meu. Am și o pasiune. Și pe tatăl meu îl mai ajut în atelier”.

Pentru recrutarea elevilor, la liceul din Timisoara au venit opt companii în căutare de strungari, lăcătuși, confecționeri produse electrotehnice sau de electroniști. Reprezentanții companiilor susțin că practica oferită elevilor este printre puținele metode prin care se pot asigura că au muncitori calificați în aceste domenii peste câțiva ani. Asta în condițiile în care media de vârstă a angajaților, la unele meserii, este de 50-60 de ani.

„Este destul de greu pe partea de prelucrări mecanice, de strungari, frezori, acolo este destul de greu în ziua de astăzi. Sunt puțini elevi care se îndreaptă spre aceste meserii și noi încercăm să le deschidem orizontul să îi facem să le placă această meserie”, adaugă Monica Bogdan,  inspector resurse umane în cadrul unei companii.  

Dacă în primul an de școală profesională, elevii petrec 13 săptămâni în companii, în următorii ani de studiu numărul orelor de practică crește. Acest lucru se observă și în atitudinea elevilor, care devin mai responsabili, susțin reprezentanții liceului.

„Faptul că ei își petrec aceste ore de instruire practică într-un mediu disciplinat are o influență foarte mare asupra atitudinii lor, asupra motivației lor”, susține Rodica Ehegartner, directorul Colegiului Tehnic Electrotimiș, Timișoara.

Pentru orele de practică efectuate, elevii primesc burse în valoare de 400 de lei pe lună. Jumătate din sumă este achitată de companii, iar cealaltă jumătate de unitatea de învățământ. 
 
Reporter: Raluca Popa
 
Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri