Primele imprimante 3D sută la sută românești

Data publicării:
imprimante 3d

Împreună cu alți nouă tineri pasionați de tehnică și inovații, a realizat până acum 50 de imprimante care proiectează de la piese pentru mașini, la decoraţiuni de interior și până la organe ale corpului uman în varianta tridimensională. Toate acestea iau calea țărilor dezvoltate din Europa, dar ajung şi în SUA, Canada și Rusia. Piesele sunt, însă, Made in România.

„Componentele electronice în baza proiectului nostru au fost create la Iași, popularea lor, la Iași și la Cluj Napoca, partea de mecanică, este partea de axe rectificate și rulmenți liniar de la Baia Mare, motorele pas cu pas sunt de la București”, povestește Călin Brandabur, directorul general al companiei.

Așa arată impimanta care proiectează obiecte tridimensionale pentru realizarea căreia aproape că s-a străbătut toată harta României. Iar  lista nu se termină aici.

„Materia primă, cum ar fi compozitul și aluminiul este de la Craiova, iar toate serviciile de la asamblare, calibrare și vânzare sunt de la Timișoara”, continuă Călin.

Tot de la Timișoara a pornit și ideea primei imprimante 3D cu componente exclusiv românești,  a cărei principiu de funcționare este unul original și care a fost gândit tot de un timișorean. Îi aparține lui Călin Brandabur, un tânăr programator, care și-a văzut visul transformat în realitate în luna ianuarie a acestui an. Motivele au fost simple: costuri mai mici, promptitudine mare, și...

„Am avut nevoie de o calitate foarte bună și lucrând cu furninozi locali am putut să am foarte strânsă legătura dintre mine și furnizori pentru a obține acea calitate. Dacă era în China undeva, sau în altă țară era foarte dificil acest procedeu”, adaugă Brandabur.

După câteva luni de cercetare, lucrurile parcă au explodat.

După multe iterații și patru prototipuri am ajuns la modelul de serie în iulie. Lumea a fost foarte interesată de produs în sine. Înainte de a-l termina am avut 26 de comenzi, unele dintre ele chiar și plătite”, își continuă timișoreanul povestea.

Așa se face că imprimanele sunt fabricate acum în două ateliere din Timișoara, iar din echipă fac parte zece persoane.

„Asamblarea completă a unei imprimante. Asta este activitatea noastră de zi cu zi. Durează puțin, cam patru cinci , șase ore per imprimantă”, mai spune tânărul.

50 de sisteme au fost realizate în doar trei luni de la stabilirea prototipului final, iar până la finalul anului numărul comenzilor s-a dublat.  Clienții vin nu doar din România, ci și din Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Rusia, Canada și Statele Unite. Obiectele realizate in varianta 3D își găsesc aplicabilitatea în domenii de la automotive, până la advertising, arhitectură sau chiar și medicină.

„Ceea ce impimanta a realizat în variantă tridimensională este modelul anatomic al unei inimi, ce aparține unei fetițe de șase ani. Acesta poate fi folosit atât ca material didactic dar și în medicină pentru simularea unei intervenții chirurgicale” - Raluca Popa - reporter Digi24 Timișoara.

„Este o soluție ieftină, ultrarapidă și în același timp performantă, pentru că imprimantele au deja niște caracteristici incredibile”, spune și Florin Serdiuc – reprezentantul unei comapanii din domeniul Automotive.

„În arhitectură, în condițiile actuale formele sunt foarte organice, foarte greu de făcut manual. De aceea dacă vrei să faci o machetă, dacă vrei să vezi cum o să arate e foarte mișto să ai o imprimantă 3D să tipărești produsul, să vezi dacă se potrivește în sit”, adaugă Zoran Popovici – visual architect.
 
În funcție de materialul din care este realizată, prețul de producție al unei imprimante variază între 1500 și 2500 euro, iar realizarea unui obiect tridimensional poate dura de la câteva minute la opt ore. Compania timișoreană a obținut titlul de Start-up-ul anului la București și Central European Start-up Awards desfășurat la Viena, iar planurile nu se opresc aici.

„Intenționăm să fim printre puținele firme din România care au o filială în Statele Unite. Începrcăm să demonstrăm că si România poate să deschidă filiale în tări mult mai potente și să facă lucrurile mult mi bine și de aici din România”, concluzionează Călin Brandabur.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...