Sute de clădiri istorice, dar și zeci de blocuri din Timișoara, din categoria P+3, sunt pe lista Primăriei ca imobile cu grad ridicat de risc seismic. Administraţia locală a anunţat proprietarii să ia măsuri. Pentru început, a cerut expertizarea clădirilor.
Proprietarii sunt nemulțumiți şi spun că autoritățile nu-i ajută să realizeze studiul prin care să afle dacă imobilele în care stau prezintă sau nu riscuri în cazul unui cutremur.
Angela Vladu, proprietarul unei locuințe dintr-un asemenea imobil, ne-a precizat: „Financiar, Primăria spune că ne ajută. Şi pentru consolidarea blocurilor, şi pentru renovarea blocurilor. Aşteptăm şi noi ajutoarele astea care ni se promit, care scriptic arată peste tot, doar că noi nu ne putem permite să facem astea".
Petru Olariu, președintele Federației Asociațiilor de Locatari din Timișoara, e de părere că „Dacă primăria nu poate să pună un ban, poate să discute cu CJT să spună ”Domnule, voi aveţi obligaţia prin lege să puneţi nişte bani”. Bineînţeles, că şi acolo în limita bugetului alocat".
Seismologii spun că în zona Banatului sunt posibile cutremure de cel mult 6 grade pe scara Richter. „Oraşul Timişoara ar putea fi periclitat doar dacă focarul seismului ar fi undeva în apropierea oraşului. La o distanţă mai mare de 20 de kilometri, efectele sunt foarte mult atenuate", susține Dan Rău, şeful Observatorului Seismologic Timişoara.
Ultimul cutremur care s-a simţit şi la Timişoara a avut loc la sfârşitul lunii martie. A fost de mică intensitate, cu epicentrul în localitatea Sânandrei şi nu a provocat pagube.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche