La mijlocul anului trecut, Oprica Geaburu a aflat că a dezvoltat două tumori foarte vascularizate, la nivelul gâtului. Se prezentase la un control de rutină, când medicii de la Craiova au observat boala gravă de care suferă. Pentru că afecţiunea avansa cu rapiditate, au trimis-o imediat la Timişoara.
”De când am făcut investigaţia, aici la Timişoara, şi din august, am pus cap la cap, am fost la un medic şi mi-a zis că chiar au crescut şi o să crească, strangulează arterele principale, carotidele, şi pot să cad jos din picioare. Pe stradă, poate să mi se întâmple, să fac accident vascular... stop cardiac”, afirmă Oprica Geaburu.
Medicii de la Timişoara şi-au dat seama imediat că au de a face cu o operaţie dificilă, din cauza pierderilor masive de sânge. Cu toate acestea, au programat intervenţia.
”Ele sunt foarte mari, în mod normal tumorile acestea se operează la un centimetru, maximum doi centimetri diametru. La pacienta noastră vorbim de cinci şi de şase centimetri diametru. Deci vă gândiţi că ele sunt ca două ouă de găină, situate aici (arată gâtul - n.r.)”, spune Mihai Ionac, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară, Spitalul Judeţean din Timişoara.
În ajutorul specialiştilor de la Spitalul Judeţean au venit şi medici de renume din Serbia. La Belgrad, astfel de intervenţii sunt aproape o rutină.
”Cele mai importante riscuri sunt leziuni ale nervilor cranieni,în primul rând, apoi accident vascular cerebral, deoarece acele tumori au un contact strâns cu carotida. Dar noi avem o importantă experienţă cu acest tip de proceduri, publicaţii importante în legătură cu asta şi sper să avem succes”, precizează Lazar Davidovic, medic specialist chirurgie vasculară, Belgrad - Serbia.
Intervenţia a fost un succes, iar una dintre tumori a fost îndepărtată. Următoarea operaţie va avea loc la începutul lunii aprilie.
reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche