După zece interviuri şi nenumărate momente de deznădejde, Cristian Bădescu şi-a găsit un loc de muncă în vânzări. Cu ochiul stâng vede în proporţie de 50%, iar cu dreptul doar distinge obiectele din apropiere. Cu ajutorul ochelarilor, însă, reuşeşte să-şi desfăşoare munca în condiţii aproape normale: ”Erau foarte surprinşi şi unii mi-au spus îmi pare rău, dar nu o să poţi face faţă şi caut pe cineva care se mişcă foarte repede”.
Refuzul constant al angajatorilor are însă un impact negativ deosebit de important asupra persoanelor cu dizabilităţi. ”Îţi scade la un moment dat încrederea că îţi poţi găsi un loc de muncă că nu o să poţi să faci faţă”, afirmă Cristian.
Ce care angajează persoane cu dizabilităţi susţin că handicapul pe care îl au acestea poate deveni motivant. ”În cele mai multe cazuri sunt motivaţi, doresc să dovedească că acest handicap nu-i împiedică să reuşească în viaţă şi cred că asta e ceea ce contează cel mai mult”, ne spune Horaţiu Oana, angajator.
Cristian şi-a găsit un loc de muncă printr-un proiect european derulat de asociaţia Colfasa, prin care mai multe persoane cu dizabilităţi au fost integrate pe piaţa muncii. Psihologul Sebastian Bilan ne precizează: ”Au fost grupuri de suport. Mulţi au participat şedinţe individuale şi de grup, unde experienţa fiecăruia a fost adusă în cadrul grupului de suport”.
Pentru acest proiect s-au cheltuit 3,5 milioane de euro - bani europeni. În tot acest timp, autorităţile din România pot doar să scadă impozitul pe salariu. Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei, ne-a declarat: ”Guvernul susţine această măsură direct prin scăderea impozitului pe salariu la cei care angajează persoane cu dizabilităţi”.
În judeţul Timiş există peste 21.000 de persoane adulte care au un handicap. Dintre acestea, doar puţin peste 1.000 au un loc de muncă.
reporter: Marcela Sferlea
operator: T. Alasu/ D. Şoşdean/ G. Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche