"Deci 12 paturi, baie, WC, 12 paturi baie, WC în câte două încăperi. Câte șase pe încăpere. Gata dotate pe care le avem aici pentru orice eventualitate". Sala de sport a orașului Jimbolia este disponibilă pentru imigranți. Investiția de jumătate de milion de euro cuprinde o sală de 1.600 de metri pătrați, patru dormitoare cu câte șase paturi fiecare și mai multe grupuri sanitare. Dispune de apă curentă, energie electrică și sistem de termoficare.
"Suntem oameni și trebuie să ajutăm oamenii. Sperăm să o regăsim sau să o preluăm tot așa cum am pus-o la dispoziție. În apropiere avem cantina spitalului și probabil vom apela la astfel de servicii pentru a putea să acordăm o masă pe zi acestor persoane", spune Adrian Postelnicu, primar Jimbolia.|
Și sala de sport a școlii din Jimbolia va deveni loc de cazare pentru refugiați. Pe suprafața de 1.000 de metri pătrați vor fi așezate, pe coloane, saltele și paturi suprapuse.
"Poate găzdui zeci, dacă nu sute de persoane cu siguranță. Are și toate dotările necesare. Grupuri sanitare, apă curentă, curent și chiar instalație proprie de încălzire"", a precizat Adrian Postelicu.
"Pe lângă cele două săli de sport mai este pus la dispoziție și acest teren împrejmuit, cu o suprafață de trei hectare pe care vor fi amenajate corturi. În acest perimetru se află și o hală în care sunt grupuri sanitare", spune Angela Novăcescu, corespondent Digi24 Timişoara.
Oamenii sunt sceptici când vine vorba de refugiați. Uniii vor să îi ajute, alții nici nu vor să audă de ei:
"Sincer... nu. Nu i-aș ajuta. Că nici pe noi... cine ne ajută? Nici noi nu avem. Pe noi cine ne ajută?",
"Ba da. Omenește, dar atât. Ce înseamnă omenește? Omenește - mâncare de tranzit, apă, întreținere și atât",
"Păi... nu știu. E cam înfricoșător... Nu știu".
Edilul din Jimolia îi linișteste pe oameni: "Vom avea organe de ordine. Dacă nu, se vor suplimenta efectivele pentru a păstra totuși ordinea și disciplina în aceste perimetre".
Și la Moraviţa reprezentanții primariei vor pune la dispoziţie 1.000 de locuri de cazare în cele patru cămine culturale din satele comunei. Toate locațiile sunt aprobate de Ministerului Afacerilor Interne și apar pe lista instituților care ar putea caza refugiați.
Am vorbit despre impactul pe care l-ar putea avea, la nivel local, cazarea refugiaţilor în vestul ţării cu Adrian Marcu, sociolog şi realizator al emisiunii Vocile Banatului
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche