”Începem cu o bucăţică de şoric, asta ca să vă punem pofta în cui – muşcăm... Şi pe urmă ca să nu te ciomârleşti, adică să nu te strici la stomac, la purtător – paharul... un pic de ţuică”, ne spune Zoltan Lovas, prezentatorul evenimentului.
Aflat la a patra ediţie, festivalul-concurs ”Pomana Porcului” de la Pecica a adunat anul acesta un număr record de echipe: 12. Fiecare dintre participanţi a trebuit să parcurgă toate etapele în ceea ce priveşte prepararea tradiţională a porcului, de la sacrificare şi până la consumarea lui.
Discutăm cu participanții: ”Prima gustare este sângele cu ceapă. E excelent, şi ne străduim să fie şi restul mâncărurilor gata până la 12 – 1”. - În ce fază sunteţi cu porcul acum? ”Faza este... porcul tranşat, cârnaţul amestecat”, ”Mmmm... Începe de prinde contur. Se simte...” - Ce mai lipseşte? ”Cred că se cam simte tot. Şi boiaua, şi piperul...”, - Cum ţi se pare concursul? ”Bun. Mai bun ca anul trecut”. - Mai bun în sensul că sunt mai multe echipe? ”Mai multe echipe, se mişcă mai bine”.
Cu toate că cele mai multe echipe au reprezentat oraşul gazdă şi satele aparţinătoare din jur, la fel ca şi în toţi anii până acum, sarea şi piperul competiţiei au fost date de echipele venite din Ungaria: ”Am venit de la Domaszek din Ungaria, localitate înfrăţită cu Pecica. Am venit cu echipa obişnuită şi participăm pentru al patrulea an la acest concurs”, ”Am cântărit carnea frumoasă, grăsimea este pregătită dinainte, cazanul fierbe în spate, în câteva momente o să amestecăm şi condimentăm cârnaţii şi o să începem umplutul”.
Dacă prima ediţie din 2010 a fost finanţată din bani europeni printr-un proiect tranfrontalier realizat în cooperare cu o localitate din Ungaria, anul acesta banii pentru porci, dar şi pentru condimente au venit din bugetul local al oraşului Pecica ce a alocat pentru acest eveniment 16.000 de lei.
”Noi am văzut aceste concursuri în Ungaria şi ne-a plăcut cum s-a organizat în Ungaria. În 2010 am organizat prima dată la Pecica şi de atunci în fiecare an încercăm să îl organizăm cât mai bine”, afirmă Petru Antal, primarul din Pecica.
Pentru a se păstra voia bună prezentă pe la mesele de lucru pe tot parcursul concusului, jurizarea nu prevede învinşi şi învingători. Fiecare echipă va pleca acasă cu o diplomă la categoria la care a excelat, dar şi cu produse din porcii tăiaţi la festival.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor web: Călin Țenche