Zavar Zedat și Usta Ilker ar fi lucrat aproape 17 ani în Poliția Națională Turcă din Ankara, timp în care l-au supravegheat, printre alții, și pe fostul prim-ministru și actualul președinte Recep Tayip Erdogan. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, la începutul acestei luni, un tribunal din Istanbul a emis mandate de arestare pe numele a trei turci care fac parte din mişcarea Gülen, acuzată că ar fi pus microfoane în biroul lui Erdogan şi a altor oficiali pe vremea când actualul preşedinte turc deţinea funcţia de premier. La Nădlac, doi dintre cei trei au fost reținuți de trupele speciale și aduși la Timisoara.
Gafă a preşedintelui turc. Vrea sistem prezidențial ca în... Marea Britanie
”Cei doi cetățeni turci au fost angajați ai organelor de poliție din Ankara, unul dintre ei cu grade înale, iar în activitatea de cercetare au instrumentat o serie de dosare cu conotații politice. Este motivul pentru care ei sunt persecutați”, susține Horia Șerban Ungur, avocat.
”Curtea de Apel Timișoara a decis astăzi un complet de judecată penal să emită mandate de arestare provizorie pentru 39 de zile pentru cei doi turci, suspectați în țara lor de origine de acte de spionaj și posibil terorism”, precizează judecătorul Cristian Pup, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara.
Premierul Recep Tayyip Erdogan ameninţă cu interzicerea YouTube şi Facebook în Turcia
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. ”În acest interval de timp autoritățile din Turcia ar trebui să transmită către Ministerul de Justiție din România documentele care să justifice extrădarea celor doi suspecți”, explică Cristian Pup.
În această dimineață, în timp ce erau reținuți în arestul Inspectoratului de Politie Timiș, cei doi cetățeni turci au formulat, prin intermediul avocatului lor, o cerere de azil politic.
Doi dintre turcii reținuti astăzi la Nădlac mai sunt acuzaţi de înfiinţarea unei organizaţii criminale şi apartenenţă la o organizaţie criminală, încălcarea vieţii private, falsificarea de documente oficiale şi confiscarea ilegală de informaţii cu caracter personal.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche