Planuri de emigrare, încă din liceu. Tinerii vor să studieze la universități din străinătate

Data publicării:
emigrare prima

Deși este abia în clasa a X-a, Paula Gherghinescu știe că vrea să plece în Marea Britanie, la Universitatea Oxford, și să se specializeze în astrofizică. A luat medalia de bronz la Olimpiada Națională de Astronomie, însă premiul este doar pentru satisfacția proprie. În România, eleva nu are cum să studieze domeniul care o pasionează: ”Am descoperit că îmi place fizica și prin fizică am descoperit astronomia. Aici nu avem nici resurse și nici departament specializat. Numai pe fizică există, dar pe ce vreau eu nu este aici. Și dacă rămâi la facultate aici, o să primești ocazia să pleci în străinătate și tot nu rămâi aici”.

Chiar dacă își aleg un domeniu pentru care există specializări în universitățile românești, mulți dintre elevi susțin că problemele apar în momentul în care vor un loc de muncă: ”Alegi o facultate mai întâi, nu reușești, dai la alta și te trezești că ești vânzător la un magazin pentru că nu ai ales ce trebuie. Aici, mai nou, e pe pile. Dacă ai note bune, te bagă în față, dacă ai ochi frumoși te bagă în față”, ”Au terminat o facultate foarte bună și nu lucrează în domeniul în care au studiat, sau au o slujbă care este prea jos pe lângă facultatea pe care au terinat-o. Cred că și sistemul e de vină, prea multă teorie, prea puțină practică”.

Asta nu se întâmplă însă în Danemarca, unde a studiat și Remus Rădvan. După un an de cursuri în domeniul managementului financiar, prin programul Erasmus, tânărul a ajuns la concluzia că avantajele sunt numerose: ”Diferența a fost destul de mare. Nu aveam cursuri și seminarii ca aici, pur și simplu se urcau pe o platforma electronică materialele. Îmi plăcea foarte mult modul profesorilor de a-ți preda, în cel mai simplu mod posibil, dacă nu știai, te simțeai ultimul om. Îți predau foarte simplu și profesorii erau prietenii tăi. Foarte multe activități de grup, lucrul de grup era foarte bine subliniat”.

Elevii care au participat la schimbul de experiență au mai aflat și ce implică procesul de aplicare la o facultate straină, cum funcționează sistemul de învățământ, dar și ce costuri și posibilități de finanțare există pentru studenții străini în diverse state din Europa.

reporter: Raluca Popa
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri